Přes církevní web budou moct lidé nabízet pomoc běžencům

Katolická církev během dvou týdnů spustí registrační web pro nabídky pomoci uprchlíkům. Zároveň s tímto plánem vyzvala Česká biskupská konference (ČBK) farnosti a řády, aby prostřednictvím chystaného webu pomoc nabídly. Kardinál Dominik Duka apeloval na veřejnost, aby nepodléhala strachu a projevům extremismu.

Žádáme farnosti a řády, aby cestou připravovaného registračního formuláře nabídly svou pomoc, kterou předem projednají i na úrovni místních samospráv a charit. Zároveň chceme všechny vyzvat, prověřujme pravdivost informací a šiřme pouze informace pravdivé a ověřené. Vyvarujme se příklonu k iracionálním projevům ze strany extremistů a nenechme se opanovat strachem. Hledejme cesty pomoci uprchlíkům, ve kterých vidíme konkrétního člověka s jejich životním příběhem. Zodpovědně zvažme dobrou vůli pomoci potřebným s přihlédnutím k dlouhodobosti a náročnosti závazků.
Výzva České biskupské konference
k pomoci uprchlíkům

Pověřili jsme Charitu ČR, aby byl nejpozději ke 24. září spuštěn registrační web, kde budou shromažďovány nabídky pomoci, uvedli Duka a arcibiskup Jan Graubner za ČBK. Podle kardinála Duky je podstatné, aby farnosti a řády nabízenou pomoc také předem projednaly na úrovni místních samospráv a charit.

Biskupové už v červenci nabídli vládě pomoc s přijetím uprchlíků, opět svým prohlášením potvrdili ochotu pomoci lidem, které okolnosti a situace v jejich zemi nutí utíkat z domovů. „V oblasti akutní pomoci jsme již jako církev zapojeni a na déletrvající proces integrace cizinců do české společnosti se připravujeme v rámci expertní skupiny ministerstva vnitra,“ uvedlo vedení českých biskupů.

O pomoc migrantům požádal církev minulý týden papež František. Evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery během modlitby vyzval, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. Do Evropy již letos zamířily statisíce uprchlíků, více než za celý loňský rok. Velká část běženců přichází z válkou zasažené Sýrie.

Dominik Duka: Nepodléhejme strachu a extremistům (zdroj: ČT24)

Duka i Graubner v prohlášení ocenili odvahu věřících uprchlíkům pomáhat. „Nelze totiž zůstat jen u pasivních debat, je třeba jednat,“ uvedli. Všechny zároveň vyzvali k prověřování  pravdivosti dostupných informací a šíření pouze těch pravdivých a ověřených. „Vyvarujme se příklonu k iracionálním projevům ze strany extremistů a nenechme se opanovat strachem. Hledejme cesty pomoci uprchlíkům, ve kterých uvidíme konkrétního člověka s jeho životním příběhem,“ doplnili.