Policejním činem roku je vyjednávání se žďárskou útočnicí

Ocenění Policista roku 2014 (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý vyhlásí Policistu roku 2014 a také Policejní čin roku 2014. Druhé jmenované ocenění převezme v pražském Top Hotelu Praha policejní vyjednavač ze zásahu ve Žďáru nad Sázavou Petr Gruber. Dalším oceněným pak bude policista Vojtěch Školudík, který v obci Staměřice vynesl z hořícího domu osmiletého chlapce.

Policejní vyjednavač Petr Gruber ocenění převezme za vyjednávání s psychicky nemocnou ženou ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Už v dubnu dostal od prezidenta republiky Zlatý záchranářský kříž. „Přijeli jsme do velmi složité situace, kdy už byl mrtvý jeden student, další dvě studentky byly zraněny a jedna z nich byla držena jako rukojmí s velmi závažným zraněním,“ vzpomíná Gruber s odstupem času.

Policista Vojtěch Školudík zachránil  v obci Staměřice život osmiletého chlapce tím, že jej v náručí vynesl z hořícího bytového domu. „V takových situacích člověk moc nepřemýšlí. Člověk prostě dělá, co si myslí, že je potřeba udělat, aby našel a zachránil,“ vzpomíná skromně praporčík z Lipníku nad Bečvou. Za svůj hrdinský čin už obdržel medaili Za statečnost.

Slavnostní vyhlášení soutěže Policie České republiky Policista roku 2014 se koná jako každoročně za účasti ministra vnitra a policejního prezidenta. Oceněni jsou vždy nejlepší policisté a občanští zaměstnanci uplynulého roku v kategoriích Policista roku, Zaměstnanec roku, Čin roku, Tým roku, Síň slávy PČR, Výnosář roku (policisté z hospodářské kriminality), Nejlepší učitel roku a Nejlepší student roku.

Mezi nominovanými jsou dále například policisté, kteří odhalili výrobu a šíření dětské pornografie distribuované v několika zemích Evropy, tým policistů, který v loňském roce vyšetřil zmizení (vraždu) devítileté Elišky z Ústeckého kraje či policisté Pyrotechnické služby za profesionální a extrémně náročnou práci v místě výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.