Za nucenou sterilizaci 300 tisíc odškodnění, navrhuje ministerstvo

Oběti protiprávních sterilizací z minulých let by se mohly dočkat odškodnění od státu. Podle návrhu, který připravil tým ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), by mohly dostat 300 tisíc korun. Některé resorty jsou proti. Podle nich se oběti mohly obrátit na soud a stačit by mělo to, že se stát omluvil a pravidla zákroku změnil.

Nový zákon by měl umožnit odškodné obětem, které se jej nemůžou kvůli promlčení domoci soudní cestou. Odškodné by mohli zpětně získat lidé, kteří zákrok podstoupili mezi 1. červencem 1966 a 31. březnem 2012.

Podle návrhu by oběti mohly dostat omluvu, odškodné 300 tisíc korun a také náhradu nákladů za případnou léčbu a rehabilitaci. Žádost by podávaly do tří let od účinnosti zákona. Pro posouzení by sloužila zdravotnická dokumentace, výpovědi svědků nebo znalecké posudky. Dienstbier materiál dokončil letos v dubnu, od té doby záměr čeká na projednání.

Ministerstvo financí ale s návrhem nesouhlasí. Podle něj se měly oběti obrátit na soud a dostatečným řešením od státu je to, že se vláda omluvila a upravila pravidla sterilizací.

S podezřením na nucené sterilizace v Česku, a to především romských žen, přišlo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů (ERRC). Desítky žen se pak přihlásily ombudsmanovi, některé se obrátily i na soudy. Vládní výbor proti mučení navrhl zavést odškodné už v roce 2006. V roce 2009 se za protiprávní zákroky tehdejší kabinet omluvil. Za to, že stát porušoval práva lidí a dosud je neodškodnil, sklízí ČR kritiku od mezinárodních organizací.