Klaus: S Havlem neodchází nutnost boje za svobodu

Praha – Během státního pohřbu exprezidenta Václava Havla dnes ve svatovítském chrámu promluvila řada osobností. Podle současného českého prezidenta Václava Klause Havel sice odešel, ale řada jeho myšlenek zůstala – třeba ta, že svoboda je něco, za co stojí za to přinášet oběti, nebo že se mají říkat i nepříjemné pravdy a názor minority nutně není nesprávný, nýbrž se o něm má diskutovat. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg připomněl Havlovu pokoru a nutnost boje za pravdu a lásku. Madeleine Albrightová následně podotkla, že Havel byl jednou z nejrespektovanějších osobností na světě za poslední dvě dekády.

Prezident Václav Klaus složil zesnulému jménem ČR poslední hold. „Odešel prezident, politik, intelektuál i umělec. Odešel člověk, na kterého budeme vzpomínat s vděkem, úctou a respektem,“ řekl na úvod současný prezident, podle něhož s Havlem nepochybně odchází mnohé. Díky důslednosti jeho celoživotních postojů ale neodchází myšlenka, že svoboda je hodnotou, za níž stojí za to přinášet oběti.

„Nejsme velký národ, a proto ani velkých postav nemáme na rozdávání, přesto jsme často dopouštěli, aby bylo jejich dílo a odkaz zplošťováno a deformováno,“ uvedl Klaus. Věří, že Václava Havla nic takového nečeká.

Dagmar Havlová a její dcera Nina při pohřební řeči Václava Klause
Zdroj: ČT24

Klaus o Havlově odkazu:

„S Havlem neodchází myšlenka, že za pravdu, je-li o ní člověk přesvědčen, má smysl podstoupit zápas i s osobními riziky. Neodchází také myšlenka, že svobodu je snadné ztratit, když o ní nedostatečně pečujeme, a že jedině demokracie umožňuje svobodný život jednotlivce.“

„Pravda boží vítězí,“ zdůraznil český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, podle něhož si Havel dobře uvědomoval, že sebestředné chápání pravdy je příčinou sváru. „Jen láska nás přiměje naslouchat pravdě druhého, vede k pokoře. A v ní Havel předčil nás všechny. Vysmívali se mu, je to ale podstata lidského boje. Právě o lásku a pravdu nesmíme nikdy přestat bojovat. Neustaneme, můžete se na nás spolehnout,“ řekl Schwarzenberg.

Ministr a šéf TOP 09 také vzpomínal na kamarády, spolupracovníky a příznivce Havla z Česka i Slovenska. Uvedl, že by je býval rád také v katedrále viděl.

Pohřeb Václava Havla
Zdroj: ČT24

Havlův humanismus připomněla i Albrightová 

Havlova přítelkyně Madeleine Albrightová připomněla exprezidentovu víru v nadějnou budoucnost, a to i v dobách jeho věznění. „Havel v Česku zakořenil tradici humanismu Jana Amose Komenského a T. G. Masaryka. Byl to jeden z nejrespektovanějších mužů na této planetě v posledních 20 letech,“ řekla Albrightová. 

Lidé se podle ní mýlili, když si mysleli, že byl naivní. „Havel si byl vědom lidské slabosti a toho, že svědomí je třeba posilovat nepřízní počasí,“ poznamenala Albrightová. Svoboda byla u Havla prostředkem, kterým dosáhnou lidé toho, že pravda zvítězí. „Nikdy na něj nezapomeneme,“ dodala Albrightová. Málokdo byl podle ní více Čech než právě Václav Havel.

S Václavem Havlem se kromě prezidenta, premiéra a jeho ministrů přišli naposledy rozloučit i bývalý premiér Jan Fischer a vedení obou komor Parlamentu.