Černí odběratelé energií riskují odhalení i požár

Počet odhalených krádeží všech druhů energie rok od roku roste, distributoři proto zpřísňují kontroly. Zloději totiž používají ke krádežím hazardní metody, které ohrožují i ostatní odběratele energií. Výjimkou nejsou duše na kolo místo plynového potrubí nebo kamna připojená drátem přímo do elektrického rozvodu.

62 % domácností využívá plyn, 94 % čerpá vodu z veřejného vodovodu a téměř každý má doma zavedenou elektrickou energii. Podvodníků mezi odběrateli ovšem každoročně přibývá. Loni jich energetická společnost odhalila víc než 2 500.

Fantazie domácích kutilů nepřestává překvapovat ani plynaře. „Bývá poničen číselník, někdy je i celý ulomený, nebo je rozbité sklo či poničené plomby,“ vysvětlil inspektor plynárenských zařízení Petr Klička.

Černí odběratelé energií riskují odhalení i požár (zdroj: ČT24)

Někteří černí odběratelé potom skutečně hazardují. Plyn ze špatně udělaných přípojek totiž často uniká. Jak u plynu, tak u elektřiny jde hlavně o materiál použitý k odbočce. Pokud se poškodí, hrozí třeba výbuch, požár nebo úraz elektrickým proudem.

Ročně zkontroluje plynárenská společnost v celém Česku 200 tisíc plynoměrů a odhalí tisícovku černých odběratelů. Zatímco ale ve všech krajích počty černých odběratelů plynu klesají, v Jihomoravském kraji těchto krádeží přibývá. Už za první pololetí letošního roku je jich téměř stejně jako loni.