Od června policie zadržela 2500 běženců, jen 60 Syřanů žádá o azyl

O azyl v České republice zatím požádalo asi 60 Syřanů. Policisté přitom od června zadrželi v ČR zhruba 2500 běženců, řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) během návštěvy přijímacího zařízení pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna a dalšího připraveného přijímacího tábora v břeclavské částí Poštorná. Podle Chovance zájem o azyl jasně ukazuje, že ČR je tranzitní zemí na cestě uprchlíků dál na Západ.

  • Uprchlické zařízení v Zastávce slouží mimo jiné jako přijímací středisko, ve kterém je žadatel o azyl povinen pobývat po určitou dobu kvůli identifikaci a lékařskému vyšetření. Přijímací část objektu má kapacitu 216 míst a v současné době je obsazeno asi 170 z nich.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který s Chovancem obě zařízení navštívil, je ČR na okraji hlavního migračního proudu. „Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se bude zabývat pouze otázkou migrace,“ dodal premiér.

Sobotka, Chovanec i policejní prezident Tomáš Tuhý nejprve navštívili zařízení v Zastávce, které má kapacitu 216 míst a v současné době je obsazeno asi 170 běženci. Uprchlíci návštěvy využili a v hloučcích skandovali „freedom“ (svoboda). Poukazovali na to, že chtějí dál na Západ, zejména do Německa. Čeští policisté ale jednají podle zákona a zadržují všechny cizince, kteří nemají povolení k pobytu nebo ke vstupu na území ČR. Policisté denně zajistí desítky uprchlíků.

Události: Zástupci vlády na inspekci v uprchlickém zařízení (zdroj: ČT24)

Rekordní počet jich našli v srpnu ve vlaku v Břeclavi, který mířil z Maďarska do Německa. Tehdy jich zajistili přes 200. „Zanalyzovali jsme současnou situaci a polovinu migrantů tvoří lidé ze Sýrie. Dále jsou tam občané Afghánistánu, Pákistánu, Iráku a Bangladéše. Policie má situaci pod kontrolou a na základě analýzy není nutné nasazovat armádu,“ řekl Sobotka. Chovanec už dříve uvedl, že by armáda zasáhla až v případě, kdyby se počet zajištěných uprchlíků za den pohyboval okolo tisíce.

Podle Chovance by se měla situace zlepšit, až Maďarsko dokončí oplocení své jižní hranice a přijme taková opatření v zákonech, která povedou k omezení uprchlické vlny. „Tím se dostaneme na okraj migračních tras a počet běženců bude klesat. Nejsme jejich cílovou zemí, nejsme u nich oblíbení, protože ví, že je zadržíme a umístíme do zařízení,“ dodal. Pochválil si zatím spolupráci se Slovenskem a Rakouskem, kam se daří uprchlíky vracet.

Premiér Sobotka se byl také přesvědčit, jak fungují policejní hlídky. Zastavil se na kontrolním stanovišti na dálnici D2, která vede ze Slovenska. Navštívil i nádraží v Břeclavi, které zpravidla bývá prvním místem, kde se migranti cestující mezinárodními vlaky z jihu Evropy do Německa setkají s českými policisty.

Závěrem cesty byla prohlídka zařízení pro zajištění cizinců v Poštorné - Břeclavi. V areálu se nachází stanový tábor pro 300 běženců. Místní občané mají z běženců obavy a žádají policii o zvýšení ostrahy ve městě. Do Poštorné už v minulosti policie umisťovala běžence zadržené na nedalekých hranicích se Slovenskem a Rakouskem. Kvůli tomu, že v posledních týdnech zesílila migrační vlna, rozhodlo se ministerstvo vnitra uzavřené zařízení znovu otevřít.