Klaus spustil petici proti imigrační vlně: Neživme falešný pocit solidarity

Exprezident Václav Klaus se důrazně postavil proti větší vlně imigrace do země. V Lysé nad Labem představil petici, ve které například odmítá povinné přerozdělovací kvóty nebo změny platných smluv v azylové politice. Bývalá hlava státu také vyzývá k nedotknutelnosti vnějších hranic včetně použití armády a policie. Pod dokument se Klaus jako první podepsal.

Masová migrace podle textu výzvy představuje vážné ohrožení stability Evropy, jednotlivých členských zemí EU i ČR. „Chtěl bych zdůraznit, že nejsme lhostejní k utrpení tisíců lidí, kteří jsou produktem válek či podobných katastrof, ale - a to je strašně zásadní - odmítáme manipulaci veřejným míněním vytvářením falešného pocitu solidarity s těmito migranty,“ prohlásil Klaus.

Za výzvou podle něj nestojí jen on, ale i jeho kolegové a přátelé, a věří, že má i podporu tisíců občanů České republiky. Iniciativa se prezentuje na webových stránkách www.protiimigraci.cz.

Nechceme dále pasivně přihlížet, jak naši ústavní činitelé, vláda, političtí představitelé ztrácejí čas a v téhle osudové chvíli otálejí."
Václav Klaus

Česká vláda podle iniciativy dostatečně nečelí narůstajícímu tlaku lídrů evropských velmocí. Obavy veřejnosti z migrace by z oficiálních míst mohly být bagatelizovány. „Různé elitářské politické skupiny - skryté za fasádou vědců, akademiků či domnělých mravních autorit - jsou naproti tomu vydávány za normu veřejného mínění,“ tvrdí petice.

Syřané zadržení na jihu Moravy postupně odjíždějí do Německa
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Chovanec: Je to populistické zneužití

Za populismus označil Klausovu iniciativu ministr vnitra Milan Chovanec. Vláda podle něj dělá maximum, aby současnou situaci zvládla. „Pan Klaus není ani první ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat,“ řekl Chovanec novinářům během jednání ústředního výkonného výboru ČSSD.

Tato vláda dělá maximum proto, aby Česká republika nedopadla jako okolní státy a uprchlíci nebyli vidět na veřejných prostranstvích, nebyli vidět na nádražích v zuboženém stavu."
Milan Chovanec

Skeptický názor v přijímání uprchlíků má taktéž současná hlava státu – Miloš Zeman. To šéf české vlády Bohuslav Sobotka na včerejším setkání lídrů visegrádské čtyřky zopakoval, že Česko povinné kvóty odmítá, nicméně chce se zbytkem Unie spolupracovat na společné imigrační politice. Střed Evropy je připraven poskytnout například experty a vybavení pro ochranu vnějších hranic Schengenu.

I ostatní země V4 důrazně odmítly chystaný návrh Evropské komise na přerozdělení dalších 120 000 uprchlíků v rámci Evropské unie. Klíč k řešení současné migrační krize vidí jinde. Sobotka uvedl, že jakákoliv diskuse o kvótách je pouze zástupná, podstatou problému je podle něj situace v zemích, jako je Sýrie nebo Libye.

„Evropa musí mít společnou migrační politiku, která zajistí důstojné podmínky žadatelů o azyl. Stejně tak musí mít jednotnou návratovou politiku,“ dodal Sobotka.