Lékaři čelí obvinění z korupce kvůli předpisu léků, úplatky jdou do milionů

Policie obvinila z korupce 15 lékařů a 19 pracovníků dvou firem obchodujících s léky. Lékaři údajně dostávali úplatky za předepisování léků. Celkem obchodníci rozdali devět milionů korun. Dalších 180 lékařů navíc policie prověřuje. Celková výše úplatků může jít až do desítek milionů. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

„Obviněno je 15 lékařů z trestného činu přijetí úplatku a 19 pracovníků dvou vzájemně propojených obchodních společností z podplácení,“ řekl deníku mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Mezi obviněnými jsou praktičtí lékaři z různých míst republiky, kteří údajně brali úplatky mezi lety 2008 a 2013. Výše úplatku se podle policie odvíjela od počtu předepsaných medikamentů. „Přebírat je měli ve formě peněz, věcných darů, zájezdů či poukázek. Finanční prostředky na úplatky měly společnosti získávat daňovou trestnou činností,“ doplnil Ibehej ve vyjádření pro Českou televizi.

Prokázat předepisování léku bude obtížné

Policisté navíc prověřují i další lékaře, dohromady téměř dvě stovky z celé republiky. Mají podezření, že celková výše úplatků může jít do desítek milionů korun. Nejdůležitější bude prokázat, že lékaři medikamenty opravdu předepisovali ve prospěch farmaceutických firem.

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka to bude velmi složité. „Pokud lékař vybírá z několika druhů léků většině pacientů s určitou nemocí jeden konkrétní preparát, pak na tom nemusí být nic špatného,“ řekl deníku.

Protikorupční policie obvinila 15 lékařů a 19 prodejců léčiv (zdroj: ČT24)

Státní ústav pro kontrolu léčiv už za takové praktiky uložil řadu pokut. Výrobce Teva Pharmaceuticals CR například loni musel zaplatit 950 000 korun za údajně příliš vysoké odměny pro lékaře za předepisování léku této firmy. Teva hájila odměny jako kompenzaci administrativní zátěže při vypisování dotazníků spojených s testy. Za jeden dotazník dostávali lékaři 1 200 korun, někteří si tak přivydělali až statisíce.

SÚKL proto prodejce soustavně monitoruje. Zároveň si všímá toho, že praktiky společností se za posledních několik let změnily. „Dříve byly obvyklé spíš hromadné akce typu různých zájezdů do zahraničí. Teď se pozornost soustředí spíš na konkrétní lékaře,“ uvedla mluvčí Lucie Šustková.

V USA zaplatily firmy miliardové pokuty

Například v USA jsou ale sankce výrazně přísnější. Farmaceutické firmy zaplatily za korupci miliardy korun. V roce 2012 musel farmaceutický gigant Pfizer zaplatit vládě USA v přepočtu 1,2 miliardy korun v rámci dohody o urovnání případu obvinění z korupce v řadě zemí světa včetně České republiky.

Firma například vedla systém, kdy lékařům za recepty na své léky dávala body, které mohli vyměnit za dárky - mobilní telefony i čajové soupravy. Rok předtím uzavřela podobnou dohodu o mimosoudním urovnání obvinění z korupce v zahraničí skupina Johnson & Johnson.