Sobotka chce do pěti let o sto tisíc lidí méně ohrožených chudobou

V rámci strategie Evropa 2020 si Česko původně stanovilo cíl snížit množství lidí ohrožených chudobou či sociálním vyloučením o třicet tisíc. Jelikož cíl byl splněn už letos, stanovil si kabinet Bohuslava Sobotky ambiciózní cíl, a to snížit jejich počty až o sto tisíc. Sobotka přitom upozornil, že ne všechny evropské státy se dočkaly tak pozitivního vývoje.

Evropa si naplánovala, že by se celkový počet lidí ohrožených chudobou měl do roku 2020 snížit o dvacet milionů a spolu s tím by chtěla zvýšit zaměstnanost. „V oblasti zaměstnanosti se situace zlepšuje, cíl v oblasti prevence chudoby se vzdaluje,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na mezinárodní konferenci k sociální dimenzi evropské integrace. Je tak sice otázka jednotlivých států, jak se zachovají v sociální otázce, ale je nezbytné vést diskuse a hledat řešení společně na evropské úrovni. Sobotka upozornil, že to neznamená dávat nové kompetence EU.

Ambiciózní záměr omezovat hrozbu chudoby

Česko je na tom mezi ostatními evropskými státy dobře. „V řadě ukazatelů se nám daří nadprůměrně, i díky silnému ekonomickému růstu posledních dvou let,“ dodal Sobotka. Jelikož se podařilo snížit počty lidí ohrožených chudobou o třicet tisíc už v letošním roce, přestože to byl plán až do roku 2020, posunuje tak Sobotkova vláda tento cíl dál.

„Současná vláda si proto stanovila cíl ještě ambicióznější, a to snížit počet lidí, které ohrožuje chudoba a sociální vyloučení o sto tisíc. Plně věřím, že budeme i v plnění tohoto cíle úspěšní,“ prohlásil.

Musí se přitom zohlednit důstojné příjmy, kvalitní pracovní místa a dostupné bydlení. Práce obecně je v Evropě potřeba víc, ale nikoli prekérní nebo nedůstojné, uvedl Sobotka. Z dlouhodobého hlediska je pak podle něj nutné věnovat pozornost technologické revoluci, která má vliv na metody výroby, a následně tak ovlivňuje i trh práce. Zmínil, že musí být využita tak, aby technologie zajistily kvalitnější a lépe placenou práci. Mají být příležitostí, nikoli hrozbou.

Sobotka: Migranty musíme začleňovat, aby nerozšířili řady sociálně vyloučených (zdroj: ČT24)

Pracovními příležitostmi také nutně zatřese současný příliv migrantů. Sobotka varuje před tím, aby rozšiřovali řady sociálně vyloučených.

„Musíme umět využít jejich potenciál a vůli se hospodářsky a sociálně integrovat. Je třeba vyvíjet veškeré snahy k řádnému začlenění těch, kdo získají v Evropě azyl mezi většinovou společnost. Je potřeba zabránit jejich diskriminaci například na trhu práce, aby od samého počátku nedocházelo k jejich vyloučení,“ uvedl. Jako klíčový faktor začlenění vidí vzdělání.