Přibývá Čechů, kteří skrze neziskovky chtějí pomáhat uprchlíkům

Češi nabízejí uprchlíkům ubytování, zaměstnání i dobrovolnickou práci. Podle ředitelky Sdružení pro integraci a migraci Magdy Faltové takových nabídek přibývá. V Praze a v dalších městech se konají sbírky oblečení, hygienických potřeb a dalších věcí. Lidé mohou poslat i peníze na konta humanitárních organizací.

„Týdně se hlásí zhruba 20 lidí, kteří nabízejí ubytování, zaměstnání, doprovod či pomoc s integrací. Situace se tak výrazně mění,“ popsala situaci Magda Faltová. Podle ní odezvu vyvolaly záběry zadržených dětí a jejich rodičů.

Dárci nabízejí dětské výživy či hračky, chtějí celým rodinám poskytnout i střechu nad hlavou. „Lidé začali vnímat to, že jsou to osoby v nouzi. Vidí to zoufalství,“ dodala šéfka organizace pro integraci a migraci.

Na druhou stranu se ale nabízená pomoc zatím úplně využít nedá. Zadržení cizinci totiž nemají v Česku ochranu či azyl. Většinou jsou zajištěni a převezeni do uzavřených zařízení, kde čekají na vrácení do Maďarska. To však migrační vlnu nezvládá.

Sbírka darů na pomoc uprchlíkům
Zdroj: ČT24

Sbírky v Praze a Brně

V Brně v tuto chvíli probíhají přinejmenším tři materiální sbírky. Dary z nich poputují za uprchlíky na různá místa, i do zahraničí. V brněnském kině Scala se koná sbírka až do konce září. Zájem je hlavně o spací pytle, deky, karimatky či hygienické potřeby. Dostanou je uprchlíci v Budapešti. „Měli v plánu jet do Budapešti na dovolenou, takže ji využijeme tak, že bychom cestou vzali nějaké věci, které by tam mohly být potřeba,“ přiblížila vznik sbírky koordinátorka Zuzana Lenhartová.

Jinou sbírku pořádají do pátku v brněnské kavárně Tři ocásci. Zde sesbírané věci budou určeny hlavně pro uprchlické středisko v Bělé pod Bezdězem. Další možností je i Diecézní charita Brno. „Má to velký ohlas, lidé se ptají, kam to mohou vozit, kde jsou sběrná místa,“ uvedl ředitel charity Oldřich Haičman.

V Praze je sbírka na pomoc uprchlíkům v autonomním centru Klinika na Žižkově. Sem lidé nosí hlavně oblečení, ale je možné darovat i obuv, hygienické potřeby, deky i hračky. „Oblečení a obuv je potřeba hlavně v menších velikostech,“ upozornili organizátoři. Za jediný den tu prakticky naplnili celou jednu místnost. Převážná část věcí je určená pro lidi v Bělé pod Bezdězem. Co zbude, ale i odsud poputuje do Budapešti. Sbírka tu potrvá do čtvrtečního večera.

Události ČT: Pomoc lidem na útěku - během jediného dne se místnost zaplnila dary (zdroj: ČT24)

Plán na pomoc uprchlíkům má i vedení města Prahy. Hlavní město by se mohlo postarat až o desítky rodin s dětmi. „Není důležité jen hledisko bezpečnosti, ale i to lidské. Navrhl jsem proto kolegům, abychom společně zvážili, zda můžeme připravit zázemí pro 150 až 200 rodin," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Na konkrétním návrhu se bude teprve pracovat.

Sociální pracovnice: Jsou vděční za každou radu

Kromě materiální pomoci potřebují uprchlíci i sociální nebo zdravotnickou péči. Těm v detenčních zařízeních jsou k ruce specializovaní lékaři. Pravidelně za nimi dojíždějí i terénní pracovníci. Žadatelé o mezinárodní ochranu pak můžou pomoc vyhledat sami. O migranty různých národností se stará Organizace pro pomoc uprchlíkům. Sociální pracovnice Džana Popović se věnuje uprchlíkům přes dvacet let a problematiku zná dobře z vlastní zkušenosti, protože sama musela utéct kvůli válce z Bosny a Hercegoviny.

Nejčastěji lidem pomáhá s péčí o děti, bydlením a zaměstnáním. „Jsou vděční za každou radu a každou pomoc, kterou dostanou, a hlavně, že je bezplatná a časově neomezená," uvedla Popović. Se začátkem září pomáhají sociální pracovníci rodinám migrantů i se školní výbavou - pastelky, sešity a další potřeby v příštích dnech pošlou přímo do Bělé pod Bezdězem.

Jako základní rozcestník pro ty, kteří chtějí pomáhat, funguje webová stránka Pomoc uprchlíkům. Najdou na ní odkazy na sbírky Charity ČR pro uprchlíky i na humanitární pomoc v Sýrii, Iráku či na Ukrajině. Dárci mohou podpořit také sociální a právní pomoc, kterou poskytuje Organizace pro pomoc uprchlíkům. Lékaři bez hranic pomáhají hlavně ve Středozemním moři a Itálii, Diakonie v Jordánsku a na Ukrajině. Organizace Člověk v tísni má dlouhodobou sbírku na pomoc v Iráku a v Sýrii. Možné je poslat i dárcovské textové zprávy.