Pokus o vraždu v Hořicích znovu před soudem, kadeřnice tentokrát Nečesaného poznala

Královéhradecký krajský soud začal znovu projednávat případ Lukáše Nečesaného, který je obžalovaný z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Tento soud už dříve Nečesaného potrestal 16 lety vězení, Nejvyšší soud pak ale rozsudek zrušil a Nečesaného propustil z vězení. Ten ve středu před soudem zopakoval, že trvá na své nevině. Napadená kadeřnice ale před soudem vypověděla, že jako útočníka poznala právě Nečesaného - při původním jednání si nebyla jistá.

„Trvám na tom, co jsem uvedl v předchozích líčeních,“ řekl na začátku své výpovědi Nečesaný. Zopakoval také, že když přišel do kadeřnictví, žena zametala vlasy. „Řekla mi, že už končí, ať přijdu zítra. Pozdravil jsem a odešel,“ řekl Nečesaný, který také popsal, že ho při zadržení policisté kopali a mlátili. „Říkali, že mají přímé důkazy, že už mi nikdo nepomůže, ať se už přiznám,“ řekl u soudu. Nečesaný prý zpočátku ani nevěděl, že ho zatkli policisté. Myslel si, že jde o únos.

Po něm vypovídala napadená kadeřnice, která na rozdíl od předchozího líčení uvedla, že jako útočníka poznala Lukáše Nečesaného. Při původním jednání si tím nebyla stoprocentně jistá. „Když jsem ho viděla v televizi, tak jsem ho poznala. Ty vlasy, ten úsměv, ty oči, byl to on,“ řekla kadeřnice. 

Při rekognici Nečesaného stoprocentně nebyla schopná označit, protože údajně špatně viděla. Napadená soudu znovu popisovala, jak ji útočník praštil březovým polenem do hlavy, ale nebyla schopná přesně popsat, jak byl pachatel oblečený.

Před soudem vypovídali i další svědci, například babička obviněného dnes uvedla, že obžalovaný přišel domů úplně v pohodě. „Chtěl po mně ostříhat, protože jde na schůzku s kamarádkou,“ řekla. Svou výpověď před soudem zopakovala také svědkyně, která v protějším vchodu telefonovala a přitom sledovala vchod do kadeřnictví. „Z kadeřnictví odešel malý chlapec, následně ta osoba vešla dovnitř, vyjít jsem ji neviděla. Stoprocentně vím, že nikdo jiný do kadeřnictví nevešel,“ řekla svědkyně. 

Lukáš Nečesaný u soudu
Zdroj: David Taneček/ČTK

Odpoledne soud vyslechl policistu, který se účastnil zásahu při zadržení Nečesaného. Podle něj byl zásah provedený profesionálně a v souladu se zákonem, ležící Nečesaný se podle něj snažil zadržení bránit. „V autě jsem se ho zeptal, zda ví, proč je zadržený a on mi řekl, že té paní nic neudělal,“ řekl policista.

Podle obžaloby se pokus o vraždu stal předloni 21. února těsně před koncem pracovní doby. Útočník kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl 10 tisíc korun. Život jí zachránili lékaři.

Nečesaný však od začátku obžalobu odmítá, u soudu řekl, že se chtěl v kadeřnictví dát ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale zavírala, a proto odešel. Podle něj musela být žena napadena až po jeho odchodu.

Podle Nejvyššího soudu chyběly důkazy

Ve prospěch Nečesaného podala stížnosti tehdejší ministryně spraveldnosti Helena Válková - podle ní totiž chyběly důkazy. Nečesaný už si přitom odpykával trest ve vězení. Nejvyšší soud pak stížnosti vyhověl - podle něj oba soudy, které se předtím případem zabývaly, pochybily a porušily zákon v neprospěch mladíka. Odsoudily ho totiž na základě nedostatku důkazů. Nečesaný se sám v tomto případě přihlásil jako svědek a výpovědi kadeřnice, která ho měla poznat, se navíc měnily a nebyly přesvědčivé.

Soud znovu řeší případ Lukáše Nečesaného (zdroj: ČT24)