V září Českem projede Dunajská jízda americké armády se stovkami vojáků

Českem v září projede konvoj americké armády, který se zúčastní cvičení v Maďarsku. Desítky strojů a několik set vojáků projedou zemí ve třech proudech mezi 9. a 14. zářím. V Česku stráví jednu noc. Podle ministerstva obrany vojáci přenocují ve Vyškově.

V konvoji pojmenovaném Danube Ride (Dunajská jízda) se mají přesouvat američtí vojáci 2. mechanizovaného pluku z bavorského Vilsecku na cvičení NATO Brave Warrior 2015  do Maďarska.  Průjezd americké jednotky v pondělí projedná vláda.

Trasa konvoje povede přes Rozvadov, Ostrov u Stříbra, Prahu, Bernartice, Brno a Vyškov do Lanžhotu na slovenských hranicích. Podle materiálu, který kabinet dostane a Česká televize ho má už nyní k dispozici, projede nejdříve tam i zpátky průzkumná jednotka. Hlavní přesun je naplánovaný na 13. a 14. září.

Hlavní jednotku by mělo tvořit maximálně 550 osob, 150 vozidel a 54 návěsů. Oproti jízdě amerických dragounů, kteří Českem projeli na přelomu března a dubna, by vojáků mělo být o padesát víc a techniky skoro dvojnásobek. 

Trasa průjezdu amerického konvoje
Zdroj: ČT24

Jednotky budou rozděleny do několika kolon, aby nebránily provozu na dálnicích a rychlostních komunikacích, po kterých pojedou. Cestou je čeká několik zastávek. Na D1 u Bernartic budou například doplňovat palivo. Čerpací stanici mají Američané svoji, tankovat budou v nedalekém oploceném areálu. 

Ukázky techniky nebudou

„Jedná se o další z mnoha tranzitních průjezdů přes naše území, jen za první pololetí letošního roku jich po pozemních komunikacích bylo 105. Tyto přesuny jsou samozřejmě součástí našich závazků v rámci Severoatlantické aliance, kde se těšíme pověsti spolehlivého člena a partnera,“ dodal ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Českem podobný americký konvoj projel na přelomu března a dubna. Tehdy vzbudil značný zájem veřejnosti. Nejprve se ozývaly především kritické hlasy lidí z okruhu spolků sympatizujících s Ruskem, při samotném průjezdu ale americké vojáky vítaly tisíce jejich příznivců. 

Tentokrát se bude jednat čistě jenom o přesun vojáků a techniky, takže žádné dny otevřených dveří nebo ukázky techniky neplánujeme.
Petr Medek
mluvčí ministerstva obrany

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v Událostech, komentářích vysvětloval, že jsou dvě možnosti přesunu vojsk: buď po železnici, nebo po silnici. „Tohle je řešení, které už zároveň připravuje mechanizované útvary na takové činnosti, které by v normálním bojovém stavu prováděly. Takže přesun je součástí toho daného cvičení."

„Je to gesto cílené na veřejnost, pokud by se vojáci přesouvali po železnici, tak to veřejnost vůbec nezaznamená. Takto si toho nepochybně lidé i sdělovací prostředky všimnou, bude se o tom hovořit a pro veřejnost je to signál, že Američané jsou přítomni ve střední Evropě. A jsou-li přítomni, tak jsou samozřejmě schopni i bránit," dodal analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek.

Za první pololetí letošního roku se přes území Česka uskutečnilo 3727 tranzitních průjezdů a přeletů příslušníků ozbrojených sil jiných států, z toho 3622 leteckých. Po pozemních komunikacích se přepravilo 1277 zahraničních vojáků.

Armáda USA má v Evropě 30 tisíc vojáků

Americká armáda má v Evropě necelých 30 tisíc vojáků, a to hlavně na základnách v Německu a Itálii. Letos se svými evropskými spojenci absolvovala už několik cvičení například v Německu, Pobaltí nebo v Polsku. Vojenských cvičení a s tím spojených přesunů techniky bude navíc určitě přibývat. Evropa čelí řadě problémů - konfliktu na Ukrajině i uprchlické krizi, která souvisí s terorem takzvaného Islámského státu.