Jurečka: Omezení nabídky mléčných produktů ve školách je nelogické

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) nesouhlasí s tím, aby v projektu školního mléka bylo jen neochucené a neslazené mléko, jak navrhuje Evropský parlament. Je to podle něj nelogický krok. Chce, aby nabídka byla širší, takže by tam zařadil další mléčné výrobky.

„Pro nás je i kvůli současnému stavu v sektoru mléka nepřijatelný návrh Evropského parlamentu ohledně projektu školního mléka, který by znamenal především výrazné zúžení nabídky podporovaných mléčných výrobků,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Návrh Evropského parlamentu označil Jurečka za nelogický. S kritikou se přidala i státní tajemnice slovenského ministerstva zemědělství Magdaléna Lacko-Bartošová. Podle ní by měla být nabídka rozšířená například na sýry a jogurty.

Jurečka by omezení nevztahoval ani výhradně na slazená mléka. Nebrání se nicméně diskuzi s odborníky na výživu o tom, jaké množství cukru a tuku by měla obsahovat. „Kdo zná děti, tak ví, že prioritně sáhnou po slazeném výrobku. Celé dětství jsem pil kakao a nemyslím si, že by mi ten cukr nějak zásadně ublížil,“ zmínil ministr.

V loňském školním roce vzrostly dotace z 58 na 59 milionů korun, počet zapojených škol se pohyboval okolo 3000, program se týkal zhruba 590 000 žáků. Do programu se v posledních letech každoročně zapojuje asi polovina dětí těchto škol.

Jurečka: Další mléčné produkty mohou děti motivovat (zdroj: ČT24)

Zrušení mléčných kvót se spotřebitele nedotklo

V současnosti je na evropském trhu mléka nadbytek v souvislosti s ruským embargem na dovoz evropského zboží, ale i kvůli zrušení mléčných kvót. Čeští producenti prodávají své výrobky pod výrobní cenou.

Ministr Jurečka rovněž upozornil, že se nadbytek mléka nepromítá do maloobchodních cen. „Je evidentní, že obchodní řetězce využívají situace ve svůj prospěch,“ řekl.

Ministerstvo ale nemá detailní přehled o tom, za kolik mlékárny řetězcům své produkty prodávají, orientuje se podle cen zemědělských výrobců a následných prodejních cen. Chtělo by tento problém řešit i na evropské úrovni. Evropská unie by podle Jurečky a jeho dalších resortních kolegů měla zvýšit intervenční nákupní ceny mléka. Dokonce by na tom podle něj mohla vydělat, kdyby mléčné produkty po několika letech zpětně prodala.