Bydlete na koleji, nabízí Univerzita Karlova studentům s rodinami

Koleje Karlovy univerzity přicházejí s neobvyklou novinkou. Od září nabízejí rodinné pokoje pro studenty a studentky s dětmi. Na koleji Hvězda nebude chybět ani dětské hřiště a prostor pro potřeby dětské skupiny. Kolej univerzity Karlovy má těchto pokojů pro manželské či partnerské páry s dětmi k dispozici 42.

„V současné době studuje na Univerzitě Karlově hodně studentů s rodinami. Z toho důvodu jsme se rozhodli jim s tímto ubytováním vyjít vstříc," popisuje vedoucí ubytovacích služeb Kolejí Univerzity Karlovy Miroslava Hurdová. Aby mohli na pokojích být ubytováni, musejí mít páry alespoň jedno dítě. Sňatek podmínkou není.

Součástí dvoupokojového bytu je plně vybavená kuchyně včetně myčky na nádobí, stejně jako koupelny a WC. Vybavení pokojů nábytkem správa kolejí nezařizuje. „Z průzkumu mezi studenty vyšlo najevo, že si byty chtějí zařizovat sami," poznamenává Miroslava Hurdová.

Studio 6: Studenti s rodinami můžou bydlet na koleji (zdroj: ČT24)

Cena je pro studenty s rodinami výhodná, průměrně se pohybuje kolem 6240 korun za měsíc plus zálohy na energie, která vychází přibližně na tisícikorunu. Měsíčně tedy studenti s rodinami zaplatí všeho všudy kolem 7,5 tisíce korun. Rodiny ale mohou využít pouze jeden pokoj, dvoupokojovou bytovou jednotku sdílejí s další rodinou. „Tam se cena pohybuje kolem 2,5 tisíce korun," uvádí šéfka univerzitního ubytování.