Hlavní hygienik řeší kontaminovanou vodu a chce vysvětlení

Nový Bor má potíže s vodou (zdroj: ČT24)

Česko řeší problém s kontaminovanou vodou. Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta svolal jednání, na kterém chce řešit, jak předejít dalším haváriím podobným těm z Nového Boru a Okrouhlé. Střevními potížemi způsobenými pravděpodobně závadnou vodou tam trpí stovky lidí.

„Ta situace je podle mě závažná a pro mě je nepřípustné, aby byla kvalita vody v České republice zpochybňována,“ uvedl Valenta. Hlavní hygienik chce jednat se všemi, kdo jsou za kvalitu vody z vodovodních kohoutků zodpovědní - tedy se Svazem měst a obcí, Asociací krajů a Sdružením vodovodů a kanalizací. Výsledkem jednání mají být konkrétní opatření, která by podobným haváriím zabránila.

„Chci s provozovateli nebo jejich zástupci probrat, co se v konkrétních případech stalo, jaká tam byla rizika, jaká opatření se dělala, jaká byla informovanost a samozřejmě s nimi dospět k návrhům řešení,“ vysvětlil Valenta. „V posledních padesáti letech tu takto velké epidemie nebyly,“ dodal.

Zdroje jsou čisté, hlásí vodohospodáři

V Novém Boru a nedaleké Okrouhlé se už situace pomalu dostává pod kontrolu. Ve městě jsou však stále stovky nakažených a i dnes byly ordinace praktických lékařů přeplněné. Kvůli obavám z možného šíření nákazy budou v Novém Boru celý týden zavřené všechny mateřské školy a také městská knihovna.

Pro obyvatele Nového Boru také dále platí zákaz pití vody z kohoutku, a to i přesto, že zdroje jsou podle vodohospodářů čisté. Jak se nebezpečné viry do vodovodní sítě dostali a jestli nákaza skutečně pochází z vody, musí potvrdit testy. První výsledky budou známé zítra.

Česko řeší problém s kontaminovanou vodou (zdroj: ČT24)