Škoda za úniky při dovozu tabáku je téměř dvojnásobná

Bezmála na dvojnásobek oproti původnímu odhadu vzrostla škoda, kterou podle policie způsobil dvaašedesátiletý cizinec krácením daně při dovozu tabákových listů. Konečná hodnota činí 145 milionů korun. Jde o jeden z případů týmu Kobra, který se specializuje na daňovou kriminalitu a spolupracují v něm kriminalisté s Finanční a Celní správou.

Když policisté zadrželi muže, které viní z rozsáhlých daňových úniků, hovořili o 84milionové škodě. Nakonec ale stoupla na 145 milionů. Podle policie muž dovážel ze zahraničí tabákové listy v krabicích o váze 100 až 200 kilogramů, po přejetí hranice je překládal do igelitových pytlů a distribuoval do desítek prodejen po celé České republice. „Dodavatel nabízel k prodeji tabákový výrobek s názvem tabákové listy, u něhož nebyl schopen prokázat zdanění,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Stíhaný dovozce tabákových listů skončil poté, co ho policisté zadrželi a obvinili, ve vazbě. Nyní však už je podle mluvčí Ježkové na svobodě. „S policií spolupracuje a účastní se
všech potřebných procesních úkonů,“ uvedla.

Tým Kobra se specializuje na velké daňové úniky. Skupina pro boj proti velkým daňovým únikům funguje od poloviny loňského června. Tvoří ji jak policisté, tak celníci i specialisté finanční správy, kteří dříve pracovali samostatně a nyní si mohou vyměňovat informace a úžeji spolupracovat.