Chovanec: Kauza kolem České pošty je závažná, řeší ji i tajná služba

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) požádal o svolání Bezpečnostní rady státu kvůli údajné snaze destabilizovat ministerstvo vnitra i poštu. Informace, které tomu nasvědčují, prý dostal od tajné služby. České televizi zároveň řekl, že v kauze se vyskytuje i jméno poradce vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) Adama Vojtěcha. Ten spojení s případem odmítá. Hnutí ANO i zástupci lidovců ale její svolání kritizovali. Podle nich k tomu nebyl důvod.

„Když jsem před měsícem podával trestní oznámení, měli jsme s panem premiérem informaci od Bezpečnostní informační služby. Případ je závažný, máme indicie, že se na jeho pokrývání nepodílela pouze jedna tajná služba. Je potřeba to rozebrat, aby i kolegové z vlády věděli, kde je pravda,“ uvedl Chovanec v rozhovoru pro Českou televizi.

Podrobnosti k tomu, proč se tajné služby zajímaly o Českou poštu, ministr říci nechtěl. „Premiér potom rozhodne, co se uvolní,“ dodal s tím, že z jednání Bezpečnostní rady státu by měla být zveřejněna většina informací, které nejsou kryty tajemstvím. „Minimálně by se kolegové z vlády měli vyjádřit k tomu, zda byla bezpečnostní situace kolem pošty natolik závažná, aby tento formát byl zvolen. Já myslím, že ano,“ dodal.

Chovanec: Případ je závažný, řešila ho tajná služba (zdroj: ČT24)

Vládu bude podle Chovance také zajímat, proč se v kauze vyskytuje jméno Adama Vojtěcha, což je poradce ministra financí Andreje Babiše (ANO). Podle Chovance měl komunikovat s Lukášem Čadkem: „Měl mu dávat jakési přísliby. Tvrdí to alespoň pan Čadek. Je potřeba si to vysvětlit, odkrýt a říci veřejnosti, kde je pravda.“

Babiš svého poradce hájí

Babiš to ale odmítá. „Pan Čadek se ke mně hlásil a já jsem ho poslal za svým poradcem. Ten ho vyslechl a já jsem panu Čadkovi napsal, když mi poslal sms, aby podal trestní oznámení,“ řekl České televizi.

Sám Vojtěch později ve vyjádření odmítl, že by měl s kauzou České pošty cokoli společného: „S panem Lukášem Čadkem jsem se sešel dvakrát a pokaždé jsme se rozešli s tím, že mu nemohu nijak pomoci,“ uvedl. Čadek podle Vojtěcha kontaktoval ministerstvo se žádostí o schůzku s Babišem a o pomoc v jeho sporu s poštou. „Pan ministr se s panem Čadkem nesešel a věc delegoval na mne,“ dodal poradce.

Zamotaná kauza České pošty (zdroj: ČT24)

Čadek měl chtít pomoc od Babišova resortu

Setkání se podle Vojtěcha uskutečnilo 10. března: „Pan Čadek mi přednesl svůj problém s Českou poštou a žádal, zda by nebylo možné mu v tomto směru ze strany ministerstva nějak pomoci. Sdělil jsem mu, a pan Čadek to jistě dosvědčí, že ministerstvo financí v této věci nemůže nic udělat, pošta spadá pod ministerstvo vnitra a navíc jde v zásadě o obchodněprávní spor mezi dvěma subjekty, který by měl vyřešit soud.“

Druhá schůzka se prý uskutečnila koncem června znovu na ministerstvu financí. Čadek na ní prý uvedl, že se na něj osobně obrátil Chovanec, s nímž se sešel, a také údajní vyslanci středočeského hejtmana Miloše Petery. Členem středočeské ČSSD byl až donedávna i Choc, který měl údajně požadovat třímilionový úplatek.

„Pan Čadek mi stejně jako novinářům sdělil, že si celou schůzku nahrál na mobilní telefon, přičemž tuto nahrávku hodlá zveřejnit a rovněž mi ji nabízel. Sdělil jsme mu, že pokud má podezření, že byl spáchán trestný čin, ať se neprodleně obrátí na policii. To odmítl s tím, že policie je podle jeho názoru propojená s panem Chovancem a v trestním oznámení proto neviděl smysl,“ popisuje setkání Vojtěch. Dodává, že s podnikatelem od té doby nebyl v kontaktu, a odmítá tvrzení o údajných příslibech.

Lukáš Čadek
Zdroj: ČT24

Lukáš Čadek v minulosti spolupracoval s Českou poštou a dostal se s ní do sporu o 24 milionů korun. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Podle Nadačního fondu proti korupci Čadka následně oslovil člen středočeské ČSSD Kamil Choc a nabídl mu, že případ vyřeší za třímilionový úplatek.

Dva miliony korun údajně měla dostat ČSSD, milion přímo Chovanec. „Pana Choce si nevybavuji, že bych někdy v životě viděl… Neměl žádný mandát. Pokud požadoval úplatek a jeho kamarád Čadek to nahrál a souhlasil s tím, musí být oba dva souzeni a odsouzeni,“ prohlásil ministr s tím, že Čadek navíc žádný nárok vůči České poště nemá a nikdy neměl.

Pan Čadek je podnikatel, který díky své hlouposti přišel o finanční prostředky a dnes se jich domáhá estébáckými metodami.
Milan Chovanec

Čadek mluví o korupci na vnitru

Čadek ale naopak tvrdí, že má materiály o údajné korupci na ministerstvu vnitra. Chovanec podle něj zneužívá policii ve svůj prospěch. „On ví úplně o všem. Používá policii jako svoji soukromou bezpečnostní agenturu a za tím si stojím,“ řekl ve středu České televizi. Dokumenty, které to mají dokazovat, už předal policii. Případem se zabývá Útvar pro odhalování korupce a organizovaného zločinu.

Chovanec ale veškerá obvinění odmítá: “Důrazně bych pana Čadka vyzval, aby, pokud vede souboj se mnou, přestal urážet policisty a vrchní státní zastupitelství, které celou věc dozoruje. Hlavně, aby přestal urážet moje rodné město Plzeň, když tvrdí, že všechno zlo pochází z Plzně.“