Varování meteorologů: Pozor na silné bouřky, na východě dál vedra

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které hrozí až do nedělního večera v celé republice. Mohou je doprovázet přívalové deště, kroupy a silný nárazový vítr. Na východě republiky pak ještě budou teploty šplhat až ke 37 stupňům – i nadále platí po celém Česku vysoké nebezpečí požárů. Dlouhodobá předpověď už je ale příznivá - vlna veder má skončit a začít má také pršet.

Už včera se silná bouřka prohnala nad Šumperskem, kde lámala větve a vyvracela stromy. U Hanušovic strom spadl na železniční trať. Hasiči museli požádat o zastavení provozu na trati, aby mohl být strom odklizen. V Hranicích na Přerovsku zase bouřka poničila areál hudebního festivalu.

Varování před velmi vysokými teplotami platí od dnešních 11:00 do dnešních 21:00 pro celou Moravu a Slezsko a také pro Pardubický a Královéhradecký kraj: ve všech regionech se týká míst do 600 metrů nad mořem. Výstraha před požáry platí do odvolání pro celou ČR.

Česko letos zažilo už několik vln veder, kdy denně padaly rekordy na většině meteorologických stanic. Krutá horka vyústila v sucho a stovky lesních požárů, mnohdy i velice rozsáhlých.

Vlna veder končí, má začít pršet

Podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ už letošní vlna veder skončila, v příštích čtyřech týdnech se mají teploty přes den pohybovat kolem 25 stupňů, později jen kolem 20. Neměly by se také opakovat tropické noci, kdy teplota neklesá pod 20 stupňů. Přes noc má být kolem 12 stupňů, později kolem desíti či devíti.

Předpověď počasí na příští týden
Zdroj: ČT24

Meteorologové také očekávají, že konečně začne pršet, nejvíc srážek má spadnout příští týden. „Nejvíc atmosférických srážek spadne pravděpodobně hned v prvním týdnu od 17. do 23. srpna s průměrným týdenním úhrnem až kolem 35 milimetrů. Tedy vzhledem k normálu výrazně nadprůměrný úhrn. Naopak nejméně srážek vychází na poslední týden období s průměrným úhrnem kolem devíti milimetrů,“ uvedl ČHMÚ.