První uprchlíci přijdou do Česka v říjnu. Půjde o rodiny s dětmi

Česko přijme první uprchlíky v říjnu (zdroj: ČT24)

První syrské rodiny s nemocnými dětmi by měly přijet do Česka v polovině října. Jejich léčba v tuzemských nemocnicích by měla trvat do konce roku. Na přelomu roku by pak mělo přijet prvních 50 ze 400 uprchlíků, které chce Česko přijmout ze zemí mimo Evropskou unii. Půjde o syrské běžence, kteří jsou v táborech v Jordánsku.

O přijetí 15 rodin syrských uprchlíků rozhodla česká vláda v lednu. Původně byla vybrána první skupina dětí, která měla přijet na léčení v polovině roku, avšak jejich bezpečnostní prověrky byly zastaveny poté, co lékaři vyhodnotili jejich zdravotní stav. U některých totiž byly diagnostikovány vrozené genetické vady, které by nešly úspěšně vyléčit.

Ministerstvo vnitra proto k léčení začalo vybírat nové adepty. Náměstek ministra vnitra Jiří Nováček uvedl, že na seznamu je zatím ještě 11 rodin, které teprve čeká bezpečnostní prověrka. Čeští lékaři odjedou do Jordánska v září, kde děti podrobí finálnímu vyšetření. Po příletu budou léčeny v pražské motolské nemocnici.

Potenciál pro začlenění do společnosti

Vnitro zároveň chystá první přijetí skupiny uprchlíků ze zemí mimo Evropskou unii. Ty taktéž čeká bezpečnostní prověrka a podle Nováčka musejí mít potenciál pro začlenění do české společnosti. Výhodu budou mít menší a úplné rodiny s malými dětmi nebo uprchlíci s vazbou na Česko. „Předpokládáme, že první skupina deseti rodin, což je 50 osob, by měla do České republiky dorazit na přelomu roku a pak po čtvrtletích,“ dodal náměstek.

Česko chce přijmout dalších zhruba 1100 lidí od zemí Evropské unie s velkým náporem migrantů. O jejich přesídlení se rozhodne po schválení v rámci Unie.

Podle Nováčka bude v Jordánsku zřízeno tranzitní přesidlovací centrum, kde se budou uprchlíci připravovat na přesídlení. V centrech by měli strávit jeden až tři měsíce.

Česko chce za určitých podmínek přijmout dalších zhruba 1100 lidí od zemí Unie s velkým náporem migrantů - tedy od Itálie a Řecka. O začátku jejich přesídlení se začne rozhodovat, až to bude formálně schváleno v rámci Unie, což by se mohlo stát v říjnu. Všichni
budou muset nejprve získat azyl.

Ministerstvo vnitra k uprchlíkům (sestřih brífinku) (zdroj: ČT24)