Senát souhlasil s širšími pravomocemi tajných služeb

Senát odsouhlasil rozšíření pravomocí tajných služeb. Zpravodajci budou smět žádat informace od telekomunikačních operátorů, prolomí se daňové tajemství a zruší omezení u údajů, které chrání tajemství bankovní. Zákon nyní míří k podpisu prezidenta.

Novela zákona o zpravodajských službách chce rozvědkám usnadnit cestu k informacím o lidech ze struktur organizovaného zločinu a o praní špinavých peněz. Cílem je také zlepšit podmínky pro odhalování korupce, snah o ovlivňování chodu státních a polostátních institucí nebo finanční podpory terorismu v zahraničí. Jaké změny přináší?

Daňové tajemství: Zpravodajská služba bude moci žádat informace ze správy daní od Generálního finančního ředitelství. Ředitelství nebude muset údaje poskytnout, pokud by to ohrozilo účinný výběr daní. Nynější právní úprava umožňuje tok informací jen od zpravodajských služeb k orgánům daňové správy.

Bankovní tajemství: Z normy mizí omezení, které nyní umožňuje zpravodajským službám získávat údaje chráněné bankovním tajemstvím výhradně v případech, jež se týkají financování terorismu. Zpravodajské služby budou moci podle předlohy žádat údaje rovněž od spořitelních a úvěrních družstev, tedy kampeliček. Zůstane povinnost mít svolení soudce.

Telekomunikace: Zpravodajci budou moct při plnění konkrétního úkolu od operátorů žádat údaje o jejich klientech. Byli by tedy schopni zjistit majitele telefonní stanice nebo telefonní číslo účastníka. Nyní má tajná služba v případě nasazení odposlechu k dispozici obsah hovoru a telefonní číslo volaného.

Někteří senátoři vyjadřovali obavy, že kontrola tajných služeb je nedostatečná a chtěli návrh zákona zamítnout. Výměna informací bez kontroly vadila například Elišce Wagnerové (za SZ), která návrh na zamítnutí vznesla. Před oklešťováním svobody varoval i Ivo Valenta (za Stranu soukromníků).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) senátory uklidňoval slovy, že soudní kontrola těchto pravomocí je dostatečná. Není podle něj třeba se obávat, že by se získané informace zneužívaly. Většina senátorů nakonec hlasovala pro schválení zákona, nyní míří k podpisu na Pražský hrad.