Armáda může při „vážné krizi“ poslat na hranice až 2600 vojáků

V případě „vážné krizové situace“ spojené s uprchlickou krizí může armáda poslat k ostraze českých hranic až 2600 mužů a vojenskou techniku včetně obrněných vozů. V dokumentu, který má ČT k dispozici, to uvedlo ministerstvo obrany. O nasazení vojska by musela rozhodnout vláda, v současnosti se o tom neuvažuje.

Armáda plní úkoly uvedené v § 9 a 10 a dále ji lze použít (...) k plnění úkolů Policie České republiky, pokud síly a prostředky Policie České republiky nebudou dostatečné k zajištění vnitřního pořádku a bezpečnosti, a to na dobu nezbytně nutnou.
Zákon o ozbrojených silách (219/1999 Sb.)

„V případě vážné krizové situace by mohla Armáda České republiky vyčlenit až 2600 osob. Vyčlenění tohoto počtu osob by však znamenalo zásadní narušení plnění závazků Armády České republiky včetně účasti na plánovaných zahraničních cvičeních,“ stojí v materiálu ministerstva obrany, kterým by se měl zřejmě již příští týden zabývat Sobotkův kabinet.

Armáda na českých hranicích by posílila řady policistů. Podle zákona o ozbrojených silách totiž doplňuje policisty v době, kdy už nejsou schopni plnit svou roli – jak by tomu mohlo být u propustných hranic. „Policie hraje prim, vojáci se musí podřídit rozhodnutí, které je učiněno orgánem ministerstva vnitra a Policie České republiky,“ dodává bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

K dispozici by armáda měla i vojenskou techniku, včetně průzkumných a pozorovací systémů a obrněných vozidel:

  • lehká obrněná vozidla Iveco
  • přístroje nočního vidění Klára
  • obrněné obojživelné pásové vozidlo Sněžka se speciálním radarem
  • lehký pozorovací systém Los

Komfortnější varianta – 1500 mužů

České vojsko dohromady čítá 21 000 mužů. Aby k narušení armádních závazků nedošlo, je podle ministerského materiálu možné k ostraze hranic vyslat o 1100 vojáků méně oproti stropovým 2600.

Toto číslo ostatně počátkem srpna zmínil v rozhovoru pro Blesk.cz prezident Miloš Zeman, když hovořil o uprchlících, kteří se přes české území snaží dostat na Západ. „Setkal jsem se s šéfem nebo náčelníkem generálního štábu generálem Bečvářem, který mě informoval, že armáda je připravena poslat na hranice asi 1500 vojáků,“ prohlásil.

Šedivý dodává, že dodatečným zdrojem hraniční ostrahy by mohly být aktivní zálohy: „Patrolování, hlídkování by pro ně byla vhodná role.“

Šedivý: Armádu na hranicích mohou podpořit i zálohy (zdroj: ČT24)

Ve hře je přesun policie k hranicím

Na tom, že Česko musí být připraveno k důslednější ochraně svých hranic, pokud nebudou úspěšná celoevropská opatření, se potom Zeman v úterý na setkání v Lánech shodl s předsedy také obou komor parlamentu Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem.

Jde ale stále o hypotetickou možnost, o nasazení vojáků se zatím neuvažuje. Kvůli zvýšenému počtu zadržených běženců Česko nedávno přijalo první stupeň opatření (zvýšení kontroly), s možným povoláním armády k ochraně hranic přitom počítá až stupeň třetí.

Politici nyní zváží, zda nezvýšit opatření na druhý stupeň. To by znamenalo přesun části policistů do oblastí s vyšším záchytem uprchlíků; pokud by se měla uprchlická krize zhrošovat, může podle Šedivého dojít k povolání armády v řádu týdnů či jednotlivých měsíců.