Lékárníci chtějí testovat HIV a měřit krevní tlak

Evropské lékárny by v budoucnu mohly provádět testy HIV nebo čtyřiadvacetihodinové monitorování krevního tlaku. Uvádí to takzvaná Bílá kniha, ve které Evropské lékárnické fórum definovalo nové úkoly lékáren. Screening HIV už ověřily lékárny ve Španělsku a Portugalsku.

Cílem bílé knihy, kterou sestavilo Evropské lékárnické fórum, je najít lékárnám novou pozici v ochraně veřejného zdraví. Nyní lékárníci vyzývají vlády, zdravotní pojištěnce i pacienty, aby jim důvěřovali a pomohli rozvíjet služby, které mohou nabídnout.

Podle fóra jsou totiž lékárny ideálním místem pro počáteční testování, protože do nich chodí i lidé, kteří možná k lékaři pravidelně nechodí. A na jaké zkušenosti se Bílá kniha odkazuje?

Testy HIV: Screening HIV nabízely od června 2011 do prosince 2012 v pilotním projektu lékárny v jednom regionu Portugalska. Provedly 589 testů, čtyři byly pozitivní a byly odeslány na specializované pracoviště k potvrzení.

Měření cukru: V Nizozemsku lékárny poskytovaly screening cukrovky druhého typu, která souvisí s nezdravým životním stylem. Krevní test byl nabídnut 130 000 lidí, u čtyř procent byla zvýšená hladina cukru a 5200 lidem bylo doporučeno, aby navštívili lékaře. Součástí akce bylo i poradenství.

Měření tlaku: Čtyřiadvacetihodinové monitorování krevního tlaku poskytují některé lékárny v Itálii. Výsledky odesílají k analýze kardiologovi, který poté pošle zprávu pacientovi. V lékárně je provedení této služby levnější a pohodlnější než návštěva nemocnice.

Pomoc s kouřením: S odvykáním pomáhají lékárníci kuřákům ve Velké Británii. S odbornou pomocí je šance na úspěch čtyřikrát vyšší než u těch, kteří se snaží přestat sami. Službu nabízí 20 procent lékáren v Anglii, ročně pomohou až 150 000 kuřáků a dosahují až 50procentní úspěšnosti. Ve Skotsku poskytují od roku 2008 tuto službu téměř všechny lékárny. Veřejné lékárny pomáhají zákazníkům zbavit se kouření také prostřednictvím nikotinové náhražky.