Informace i soudy: Stát odpovídá na „uprchlickou“ hysterii

Příliv migrantů do Evropy jako by neměl konce. S tím, jak se plní nejenom italské či řecké, ale i české uprchlické tábory, stoupá napětí ve společnosti. Ministerstvo vnitra proto připravuje informační kampaň, kterou chce objasnit problematiku uprchlíků. Současně ale koná i policie, která se zaměřila na nenávistné komentáře a kampaně. První lidé již míří i k soudu.

Policie od začátku roku vyšetřovala 81 trestných činů, které zákon definuje jako narušení soužití lidí. Patří mezi ně hanobení národa, rasy či skupiny osob či podněcování k nenávisti, a to i prostřednictvím sdělení zveřejněných na sociálních sítích. Právě nenávistné komentáře zaměstnávají policisty především.  Dva roky vězení ale hrozí i ženě z Dačicka, jejíž komentář o migrantech podřezávajících hospodářská zvířata na Facebooku klasifikovala policie jako šíření poplašné zprávy. „Do dvou týdnů stane před soudem,“ poznamenala policejní mluvčí Hana Millerová.

Lidé se bojí neznámého, proto se radikalizují

Vedle virtuálního prostoru se xenofobní sdělení objevují například i ve sportu. Policie se zabývá transparentem s obrázkem „Evropanky“, která vyhání prase s koránem, který připravili fotbaloví fanoušci. Zvíře na plachtu přitom domalovali poté, co jim klub schválil jinou podobu. Podle experta na extremismus Zdeňka Zbořila se projevuje, že v situacích, jako je migrační krize, roste počet lidí, kteří se obávají odlišností a zaujímají extrémní postoje. „Jakmile se jich dotkne ruka neznámého, začnou se bát a dovolávat se všech možných stereotypů,“ popsal.

Podle europoslanců reprezentujících vládní ANO i opoziční TOP 09 Pavla Teličky a Jiřího Pospíšila je ale tenká hranice mezi bezdůvodnou a podloženou obavou. „Racionální obava a racionální varování je na místě. Každý odpovědný politik musí na problémy upozorňovat,“ poznamenal Jiří Pospíšil v Událostech, komentářích.  Pavel Telička je potom přesvědčen, že diskuse o současné krizi je nutná. „Je zcela legitimní zabývat se nelegální migrací, ekonomickou migrací, ale především je zcela legitimní vést politickou a veřejnou diskusi. Je logické, že se lidé bojí,“ uvedl europoslanec.

Stát chystá informační kampaň

Jiří Nováček však míní, že autoři nenávistných – nebo naopak extrémně podporujících – názorů jsou ve skutečnosti okrajovou skupinou. „Názory v české společnosti jsou poměrně racionální,“ podotkl. Stát proto vedle represe hledá způsob, jak obavy z migrujících cizinců zklidnit a jasně odpovědět na otázky. Jedním z prvních kroků bylo setkání s občany Bělé pod Bezdězem a diskuse o lidech pobývajících v nedalekém zařížení pro zajištění cizinců. Zástupci ministerstva se také již před měsícem zúčastnili zasedání zastupitelstva ve Vyšních Lhotách. V Bělé chtěli lidé především zjistit, co je pravdy na tom, co se doslechli či dočetli. Obávali se například nemocí, které by cizinci mohli po propuštění šířit. To však první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček odmítl s tím, že probíhají zdravotní prohlídky s předepsanými úkony. „A dodržuje se to,“ zdůraznil. Vedoucí obvodního policejního oddělení Pavel Tyapus potom odmítl, že by byli migranti nebezpeční. „K žádnému napadení občana Bělé nebo České republiky ze strany uprchlíků nedošlo – dnes ani nikdy předtím,“ uvedl.

Informační kampaň ministerstva vnitra se ale nemá týkat pouze Bělé pod Bezdězem. Chce ji brzy spustit, ačkoli ještě neoznámila podrobnosti. „Musí ukazovat na to, že není potřeba obávat se, není zapotřebí žít ve strachu,“ nastínil zatím náměstek Jiří Nováček. Dodal však, že má jít o klíčovou součást celé migrační strategie vlády.