Smrtelných úrazů dětí ubývá, nebezpečí ale na ně nečeká jen venku

Vážně se v loňském roce zranilo přes třicet tisíc dětí, pro 112 z nich to byl smrtelný úraz. Úmrtí ale za posledních pět let značně ubylo. Rodiče by podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka měli dbát na bezpečí dětí, zvlášť léto je rizikové období. Při sportech by jim měli zajistit ochranné pomůcky. Vysoké procento úrazů se ale stává i v domácnostech.

Počet vážných úrazů se zvýšil po několika minulých letech, kdy jejich množství mírně klesalo. V roce 2013 bylo zaznamenáno 29 423 vážných úrazů a v loňském roce 30 706, upřesnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Počet dětských úmrtí následkem úrazů pak v posledních pěti letech klesl zhruba na třetinu. 

Nebezpečí při sportu i v domácnosti

Při sportování dochází k 22 procentům ze všech dětských úrazů. „Znovu apeluji na rodiče, aby zejména při sportech dbali na prevenci a dávali dětem ochranné pomůcky, jakými jsou různé chrániče a přilby, a aby nenechávali malé děti na hřištích bez dozoru,“ upozornil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Pozor je ale třeba dávat i v domácím prostředí. Tyto úrazy představují dokonce čtyřicetiprocentní podíl. „Takže to, že by děti byly jen doma, jejich bezpečnost nezajistí,“ připomněl ministr zodpovědnost rodičů.

Dopravní nehody, pády, popálení

„Chlapci se zraní častěji než dívky, a to o 18,1 procenta. K úrazům nejčastěji dochází při dopravních nehodách, při různých pádech, ale také následkem popálení nejčastěji vroucí tekutinou,“ řekl Dušek. Průměrně nejvíc úrazů se ročně stane ve Středočeském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji.

Statistici evidují jen vážné úrazy, kdy děti musely být hospitalizovány, nebo na následky úrazu zemřely. Ministr chce na podzim předložit novelu, aby se pro mapování úrazů začala využívat data zdravotních pojišťoven. „Jsme přesvědčeni, že právě u úrazů, v kombinaci s národním registrem úrazů, budeme mít velmi přesná data a budeme schopni veřejnosti říci ještě detailněji, kde je třeba si dát pozor,“ řekl. 

Nepromyšlený skok do vody může skončit na vozíku

Před riziky některých letních radovánek nyní varuje kampaň Banal Fatal, kterou spustilo tuzemské sdružení paraplegiků. Cílí zejména na mladistvé. I tak banální situace, jako je skok do vody, totiž může pro člověka znamenat fatální následky. Po pádech z výšky a dopravních nehodách je šipka třetí nejčastější příčinou poranění míchy. K úrazu míchy v České republice dochází téměř každý druhý den (150 případů za rok) a jedním z možných důsledků jsou celoživotní zdravotní problémy včetně ochrnutí. Člověk by se při koupání neměl nechat uklidnit tím, že vodu dobře zná.