Tisíce lidí si nechaly zkontrolovat znaménko, každý 12. musí na operaci

Praha – Každý dvanáctý z necelých čtyř tisíc lidí, kteří si při Dnech slunce nechali v nákupních centrech zkontrolovat mateřská znaménka, musí na operaci. U 25 lidí lékaři dokonce diagnostikovali melanom, tedy jeden z typů rakoviny kůže.

Dny slunce proběhly v nákupních centrech osmi měst, kde lékaři nabízeli, že zdarma zkontrolují kolemjdoucím mateřská znaménka. Nejde o jedinou kampaň pro prevenci kožních chorob, ambicí pořadatelů Dnů slunce bylo především rovnoměrné rozložení po republice. „Podobné akce pro nás byly inspirací, ale jejich nevýhodou je nedostatečné pokrytí v rámci regionů. Toho jsme chtěli využít,“ uvedla jedna z organizátorek projektu Petra Čiperová.

Zájem o podobné osvětové akce bývá mnohem vyšší než o shodná vyšetření v nemocnicích. „Když opustíme sterilní zdi nemocnice a vyrazíme za klienty do jejich přirozeného prostředí, prolomíme bariéru lékaře v bílém plášti. Člověk se necítí jako pacient, ale jako dobrovolník, který se pro sebe rozhodl udělat něco dobrého,“ nalezl jednu z příčin dermatolog Petr Arenberger. Nejde ale pouze o civilnější prostředí – v tomto případě nákupní centra, jindy například stan na náměstí – ale také o peníze. Zatímco při Dnech slunce zájemci o vyšetření nic neplatili, v nemocnici by za preventivní kožní vyšetření zaplatili kolem 500 korun, navíc by na ně mohli čekat i déle než měsíc.

Melanomy
Zdroj: ČT24

Výsledky Dnů slunce:

  • 3989 vyšetřených lidí
  • 324 rizikových nálezů / doporučení k odstranění znaménka
  • 25 nalezených melanomů

Stan proti melanomu bude letos i podruhé

Preventivní vyšetření mimo nemocnice letos chtějí lékaři dále rozšířit. Tradiční Stan proti melanomu proto letos uspořádají dvakrát – ten, kdo nestihl jarní vyšetření, bude moci přijít i na sklonku léta 5. září, sdělil Petr Arenberger. Oproti Dnům slunce ale stojí stan pouze v Praze, Brně a Ostravě. Letos ho navštívilo 3480 pacientů, kterým lékaři našli 147 zhoubných nádorů, z čehož bylo 37 melanomů. Arenberger České televizi exkluzivně sdělil, že se letos akce poprvé chystá i na podzim, konkrétně 5. září. „Bude unikátní v tom, že k nám přijede kolem dvaceti evropských expertů, kteří budou s týmem naší kliniky příchozí pacienty vyšetřovat. Dostáváme se tak na evropskou úroveň,“ prozradil náměstek Úseku pro vědu a akreditaci Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Melanom patří mezi nejagresivnější nádory. Odborníci předpokládají, že letos jím onemocní dalších 2520 lidí a toto číslo každoročně stoupá. Zhruba pětina pacientů na něj zemře. Křivka úmrtnosti na melanom se ale v posledních letech nezvyšuje, v letošním roce prý dokonce zřejmě poklesne. „Připisujeme to právě preventivním akcím, kam chodí i pacienti v počátečních stádiích melanomu, a můžeme jim tak nabídnout lepší šance na přežití,“ poznamenal Petr Arenberger.