Alkohol ve sněmovně Hamáček zakázal, schůzi ale řídil opilý

Praha - Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček se omluvil, že řídil jednání dolní komory opilý. Jde o schůzi ze čtvrtka 18. června, kdy probíhaly interpelace. Hamáček vedl odpolední diskusi něco málo přes hodinu a měl problémy s vyslovováním některých jmen poslanců. Uvedl pak, že měl před jednáním dva panáky slivovice. Byl to přitom právě Hamáček, kdo se před rokem zasadil o zákaz prodeje a pití alkoholu ve sněmovně.

Předseda Sněmovny řídil schůzi od 16:10 do 17:43. „Až do 17:40 jsem nepociťoval žádné komplikace. Pak jsem cítil, že mi není dobře, tak jsem poprosil kolegu Gazdíka o vystřídání,“ hájil se Hamáček.

Během celosněmovního jednání je v poslanecké sněmovně zakázáno prodávat a podávat v budově sněmovny alkohol od loňského března. Rozhodnutí o zákazu prodeje a podávání alkoholu se ale vztahuje jen na dny, kdy jedná sněmovní plénum. O zavedení tohoto zákazu se zasadil právě Hamáček. „Má to být konec debaty o tom, zda se v Poslanecké sněmovně může nebo nesmí během jednání konzumovat alkohol. Myslím, že tímto rozhodnutím je to jasně vyřešeno,“ komentoval pravidlo Hamáček při jeho zavedení. O nařízení usilovalo zejména hnutí ANO, podle nichž by se i poslanci měli řídit pravidlem, že v zaměstnání se alkohol nepije.