Oprava areálu v Balkové bude stát 50 milionů, pojme 210 uprchlíků

Tis u Blatna - Zástupci ministerstva vnitra jednali se starosty obcí o otevření záchytného zařízení pro běžence v Balkové. Rekonstrukce a příprava areálu pro 210 uprchlíků bude stát 40 až 50 milionů korun a potrvá do poloviny roku 2016. O tom, kdy velmi přísně střežený areál přijme první cizince, rozhodnuto není. Vnitro ho ale bude mít připravený jako rezervu.

„Vláda rozhodla o vytvoření rezervní kapacity a její přípravě. A ministerstvo dostalo za úkol provést technickou stránku věci. O tom, zda to zařízení bude skutečně zprovozněno, vláda ještě nerozhodla,“ uvedl náměstek ministra vnitra Jiří Nováček. Dodal, že po přidělení peněz začne ministerstvo ihned zpracovávat projekt a připravovat výběrová řízení.  

Areál nebude sloužit azylantům, ale migrantům, kteří by se měli vrátit zpět do své vlasti. „Bude to zajišťovací zařízení pro cizince před vyhoštěním. Tedy detenční zařízení, které neumožňuje volný pohyb a znamená jen zajištění do doby, než osoba opustí naši republiku,“ vysvětlil náměstek.    

Balkovou by proto mělo hlídat 140 lidí, z toho 60 ze Správy uprchlických zařízení a 80 policistů, kteří by objekt střežili ve třech směnách. Obvodní oddělení v místě by se po otevření tábora posílilo o 15 až 20 policistů. Všichni starostové, s nimiž ministerstvo jednalo, uvítali, že dostali jasné a konkrétní informace, které ihned předají obyvatelům.

Balková (okres Plzeň-sever)

  • Záchytné středisko pro uprchlíky a žadatele o azyl vzniklo v roce 1998 v bývalém objektu střední policejní školy. Mělo kapacitu kolem 300 osob. V prosinci 2005 tehdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD) oznámil, že areál bude přeměněn na policejní školicí středisko.
  • V roce 2002 středisko navštívila delegace Výboru proti mučení při Radě Evropy, které se v něm dostalo mnoha stížností na fyzické i slovní napadání cizinců. Podle delegace byl režim v táboře nevyhovující; cizinci prý museli trávit 23 hodin zavřeni v celách bez možnosti se zaměstnat.

Nových objektů pro uprchlíky má vzniknout více

Česká republika by chtěla během příštích dvou let přijmout 1500 uprchlíků, z toho 400 letos, 700 příští rok a v roce 2017 zbylých 400. Jednat se má o dvě skupiny migrantů, jednak o 1100 běženců, kteří se nachází na území EU, kde požádali o azyl, nejčastěji v Itálii, Řecku a Maďarsku, jednak o 400 uprchlíků z Blízkého východu, kteří se nachází v uprchlických táborech v Sýrii, Jordánsku a Kurdistánu.

  • Na posílení bezpečnosti přidala vláda do rozpočtu ministerstva vnitra 234 milionů korun. Ministr Milan Chovanec (ČSSD) chce navíc žádat další miliardu korun pro příští rok.
Události: Zařízení v Balkové se letos neotevře (zdroj: ČT24)

Podle ministra bude během dvou let zapotřebí investovat celkem 400 milionů korun na rozšíření počtu míst v ubytovacích zařízeních pro imigranty. V současnosti má vnitro k dispozici čtyři azylová zařízení s kapacitou zhruba 700 míst: přijímací a pobytová střediska v pražské Ruzyni, Zastávce u Brna, Kostelci nad Orlicí a v Havířově. Kromě Bělé hodlá vláda otevřít detenční zařízení pro migranty i v obcích Vyšní Lhoty a Balková.

Jezová u Bělé pod Bezdězem (Mladoboleslavsko)

  • Zařízení pro zajištění cizinců má podle webu Správy uprchlických zařízení kapacitu 270 lůžek.
  • Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda.
  • Evropský výbor pro zabránění mučení a nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání při Radě Evropy letos na jaře kritizoval špatnou jazykovou vybavenost personálu zařízení a jeho nízkou schopnost práce v mnohonárodnostním prostředí.
  • Podle rozhodnutí vlády bude kapacita střediska navýšena zhruba o 550 lůžek.

Vyšní Lhoty (Frýdecko-Místecko)

  • Areál má rozlohu 75 000 metrů čtverečních a jako zařízení pro uprchlíky se využíval už dříve.
  • Otevřen byl v roce 1993 a měl kapacitu 580 lůžek. Objekt se pro ubytování uprchlíků nevyužívá od prosince 2009.
  • V červenci 2011 ho Správa uprchlických zařízení prohlásila za nepotřebný. Ministerstvo jej proto nabídlo dalším složkám státu a státním organizacím. Vloni v lednu o areál projevila zájem vězeňská služba, která spadá pod ministerstvo spravedlnosti.
  • Podle rozhodnutí vlády bude středisko znovu otevřeno.