Muži viněnému z loupeže století přiznal soud odškodné čtvrt milionu

Praha - Obvodní soud pro Prahu 2 přiznal Františku Hajnovi částku 255 tisíc korun jako odškodné za pobyt ve vazbě. Verdikt není pravomocný. Hajn čelil obžalobě z uloupení více než 150 milionů korun z vozu bezpečnostní agentury. Jeho účast na přepadení se nikdy neprokázala.

Z žádaných dvou milionů přiznal soud Hajnovi 250 tisíc (zdroj: ČT24)

Hajn se žalobou domáhal 1,5 milionu korun za nezákonné trestní stíhání, 480.000 za vazbu a 20.000 korun za údajnou nepřiměřenou délku jeho řízení. Soudkyně Otília Hrehová však většinu jeho požadavků zamítla. Justice muže původně v jeho nepřítomnosti potrestala deseti lety vězení, po jeho zadržení v Dominikánské republice musela proces zopakovat. Nakonec dospěla k závěru, že se Hajnovu účast na loupeži nepodařilo prokázat.

„Řízení trvalo tři roky, nelze tedy konstatovat jeho nepřiměřenou délku,“ podotkla. Ohledně stíhání konstatovala, že skutečně bylo nezákonné, finanční kompenzaci však za něj Hajnovi nepřiznala. Odkázala na nález Ústavního soudu, podle nějž je omezení osobnostních práv při trestním stíhání obecně ospravedlněno veřejným zájmem.    

Soudkyně uznala, že za pobyt ve vazbě si Hajn odškodné zaslouží, a vypočetla částku 255 200 korun. Dodala, že by nedostal nic, pokud by se prokázalo, že si vazbu přivodil sám. Podle ní ale taková situace nenastala. „Českou republiku opustil v době, kdy proti němu ještě nebylo vedeno trestní stíhání,“ upozornila.

Hajn dnes k soudu nepřišel. Dříve soudkyni řekl, že trestní stíhání mělo velký dopad na celou jeho rodinu. Dcera se prý dodnes schovává před policisty, jeho rodiče a starší děti žijící v Čechách byli předmětem pozornosti médií. Dominikánská policie mu údajně při zatýkání vyhrožovala. Ve vazbě prý čelil ponižování, musel se pravidelně svlékat donaha. S dvoumilionovým požadavkem se obrátil nejprve na ministerstvo spravedlnosti, to ho ale před rokem odmítlo. Proto podal žalobu.

Loupež století:

Obžaloba tvrdila, že František Hajn v září roku 2002 spolu s dalšími komplici přepadl v přestrojení za policisty pancéřové vozidlo bezpečnostní agentury G4S, které vjíždělo na jednu z nejrušnějších ulic v Praze, Evropskou třídu. Posádku auta měli pod pohrůžkou použití střelné zbraně a výbušniny přinutit, aby vůz otevřela a přemístila se do jeho zadní části. S vozem a se 154 miliony korun pak odjeli. Policie peníze nikdy nenašla, loupež zůstala nepotrestána.

„Nebylo prokázáno, že skutek spáchali obžalovaní. Není k dispozici jediný přímý usvědčující důkaz,“ zněl v roce 2013 verdikt předsedy trestního senátu Stanislava Králíka. Podle výpovědí svědků Hajn před loupeží sháněl rychlé auto, vlastnil značku vozu, která byla použita při přepadení, a po loupeži si výrazně majetkově polepšil. S místem činu ho však spojovala pouze pachová stopa nalezená v přepadeném vozidle, přičemž podle judikatury pachatele pouze na základě takovéto stopy odsoudit nelze.