S izotopy na nádory: Moderní metody pomáhají v léčbě rakoviny

Stále většímu množství pacientů se zhoubným nádorem lékaři dokážou pomoci. Zachránit životy pomáhají nejenom moderní léky, ale i zobrazovací metody. Jednou z nich je zatím v širším povědomí málo známá nukleární medicína. Nádory i okolní metastáze dokáže v těle nejen najít, ale v některých případech také vyléčit.

Tato metoda je významná například pro dětskou onkologii. „Nukleární medicína využívá izotopy jednotlivých prvků. My tím poznáme, kde je nádor umístěný, ale také poznáme jeho růstovou aktivitu,“ zmiňuje Petra Tesařová z Všeobecné fakultní nemocnice. Větší dávky pak jsou schopny začínající metastáze zničit a dopomoci tak léčbě.

Ozářená látka vyhledává v těle pacienta nádory, které spotřebovávají cukr. Organismu přitom nijak neuškodí. V současnosti podstoupí vyšetření s radioaktivitou pětadvacet tisíc pacientů ročně.

Nukleární léčba přichází často na řadu v okamžiku, kdy tradiční chemoterapie už nezabírá – respektive nestačí na léčbu samotná. Právě tehdy se vpraví do těla radioizotopy. „Když jsme minulý týden dělali konkrétní vyšetření a chtěli jsme vědět, jak po této léčbě to onemocnění vypadá, tak jsme nenašli žádnou aktivitu,“ popisuje vedoucí lékař dětské onkologie v Motole Josef Mališ.

Konkrétně hovoří o případu desetileté Veroniky, která onemocněla tzv. neuroblastomem, tedy dětským nádorem v nervové tkáni. Celkem v Česku ročně přibude asi 300 dětských onkologických pacientů. Konkrétně neuroblastom má deset až patnácti z nich.

Jak na rakovinu s pomocí radioaktivních látek (zdroj: ČT24)

Navzdory úspěchům v léčbě ale pacientů s rakovinou každoročně přibývá. Zatímco v roce 1991 lékaři odhalili 47 tisíc nových případů, o deset let později jich bylo o patnáct tisíc víc. Dnes už se jejich počet podle odhadů pohybuje nad 85 tisíc.

  • Celá čtvrtina pacientů trpí zhoubným nádorem kůže. Z dat, která jsou zatím známá k roku 2012, jich bylo přes 25 tisíc.
  • Časté jsou také nádory tlustého střeva a konečníků. Léčí se s ním na osm tisíc lidí. ČR patří v tomto ohledu ke státům s největším výskytem.
  • Skoro šesti a půl tisícům lidí pak odborníci oznámili, že mají nádor na plicích nebo průduškách. Právě na karcinom plic přitom lidé umírají ze všech nádorů nejčastěji, zhruba v pětině případů.