Noc byla rekordně chladná, déšť potěšil vodáky

Rekordní teplotní minima pro dnešní noc zaznamenalo asi 50 měřicích stanic, tedy téměř třetina míst. Nejchladněji bylo na šumavské Rokytské slati, kde meteorologové naměřili minus 3,9 stupně Celsia. Mráz zaznamenali také v Jizerských a Krušných horách a Adršpachu. Další noci už by tak studené být neměly. Průtoky v tuzemských řekách se díky dešti před začátkem prázdnin mírně zvedly, vodáci ale nemohou být spokojeni. Hlavně na Moravě jsou pro vodáky sjízdné spíše jen dolní toky řek, lépe je na tom jihozápad země.

Mráz na Rokytské slati byl teplotním minimem pro dnešní den za deset let. Pod tři stupně Celsia pod nulu teplota klesla ještě na šumavské Horské Kvildě, kde teploměr ukázal minus 3,6 stupně. V Jizerce na Jablonecku teplota klesla na minus 1,7 stupně Celsia, v šumavském Hliništi a krušnohorské Šindelové na minus 0,8 stupně a v Bílém Potoku na Liberecku na 0,6 stupně Celsia pod nulu. V Adršpachu na Náchodsku meteorologové naměřili minus 0,2 stupně Celsia.

Nejnižší ranní teploty podle mluvčího Českého hydrometeorologického ústavu Petra Dvořáka klesly na celém území pod deset stupňů Celsia s výjimkou stanice v Klementinu, kde naměřili 10,6 stupně. V nížinách se teploty brzy ráno pohybovaly převážně kolem pěti šesti stupňů, jinde většinou kolem dvou tří stupňů nad nulou.

Noc na dnešek tak byla ještě chladnější než noc na středu, kdy rekordní minima měla necelá desítka stanic a na Labské boudě v Krkonoších, Vatíně na Žďársku a Krásném Údolí na Karlovarsku meteorologové zaznamenali slabé přízemní mrazíky. V dalším období už se ale oteplí. „Takhle studená noc už by v následujících deseti dnech neměla být,“ řekl Dvořák.

Déšť pomohl vodákům v Čechách, na Moravě mohou jen na dolní toky

Celkem bez problémů je splavná Berounka od Plzně, situace pro vodáky se zlepšila na Ohři, kterou je možné sjet od Tršnice na Chebsku. „Otava je splavná ze Sušice, zde stačí menší déšť, aby řeka začala stoupat,“ podotkl Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu. Na Vltavu mohou vodáci vyrazit jak na horním toku od Soumarského Mostu k Lipnu, tak pod Vyšším Brodem.

Skluzavka na Dyji
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Mírně se zvýšil průtok také na Lužnici od Suchdolu, pod Táborem už se ale lodě musejí vyhýbat kamenům. Kamenité koryto vodáky čeká na dolním toku Sázavy. „Na severu v horách napršelo vody dost, ale již téměř opět odtekla,“ uvedl Jančar. Labe je tak dál splavné od Dvora Králové, Jizera ze Železného Brodu nebo lépe od Malé Skály a Ploučnice od Novin pod Ralskem. Průtoky v Orlicích jsou podle Jančara na minimu, vodáci se ale mohou od Týniště vydat na jednodenní výlet.

Na Moravě je jen obtížně možné sjet i páteřní řeku Moravu. „Stojí za úvahu, zda raději se nevydat na Baťův kanál, kde je voda jistotou, nebo zkusit plout z Břeclavi do Dunaje,“ poznamenal Jančar. Splavná je ještě Dyje pod nádržemi Nové Mlýny a část Odry.