Mynář předá majetkové přiznání, Hrad kritizovali za pokrytectví

Hradní kancléř Vratislav Mynář plánuje v úterý předat své majetkové přiznání poslankyni Věře Kovářové (TOP 09). Její poslanecký klub totiž označil prezidenta Zemana za pokrytce, když hájí návrh zákona o prokazování původu majetku a jeho kancléř přitom dosud majetkové přiznání nepředložil. I ministr financí Andrej Babiš řekl, že by Zeman měl dbát, aby vizi prokazování původu majetku naplňovalo i prezidentovo okolí.

Poslanecký klub TOP 09 a Starostů prezidenta Miloše Zemana kritizoval v souvislosti se zahájením debaty o vládním návrhu zákona o majetkových přiznáních, k němuž prezident vystoupil s projevem. „Je velmi paradoxní, že tento návrh zákona přijde podpořit prezident, když o jeho kancléři víme, že po velmi dlouhou dobu tajil své příjmy, dodnes nemá bezpečnostní prověrku a patrně ji nedostane právě kvůli svým majetkovým poměrům, které nehodlá odhalit. Považujeme to za pokrytectví velmi hrubého rázu,“ prohlásil místopředseda sněmovny za opoziční frakci Petr Gazdík. Plat Mynář zveřejnil v dubnu letošního roku.

Podobně se vyjádřila i Věra Kovářová (TOP 09), podle níž by si měl Zeman udělat pořádek na Hradě a přimět Mynáře zveřejnit jeho majetek. Vzhledem k tomu, že ho prezident k tomu dosud nevyzval, ztratil podle Kovářové morální právo na to, aby tlačil na přijetí vládní normy. „Prezident by měl dbát, aby jeho okolí naplňovalo jeho vizi prokazování původu majetku. S tím určitě souhlasím,“ prohlásil také ministr financí Andrej Babiš (ANO). 

Při odchodu ze sněmovny Zeman prohlásil, že Mynář majetkové přiznání už odevzdal a je uloženo na právním odboru Hradu. „Protože v zákonu se neříká, komu ho má kancléř odevzdávat. Kromě toho kancléř odevzdal majetkové přiznání Národnímu bezpečnostnímu úřadu,“ uvedl prezident. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale na svém twitterovém účtu zveřejnil zprávu, že kancléř své majetkové přiznání předá, a to v úterý právě Kovářové.

Klub TOP 09 a Starostů odmítá vládní zákon, protože podle nich povede jen k udavačství ve společnosti a navíc je prý protiústavní. Navrhují spíš vlastní novelu zákona o střetu zájmů, který by nutil politiky a vysoké úředníky přiznávat majetek v době nástupu do funkce i při jejím opuštění. Zvyšuje také maximální pokutu z 50 tisíc korun na půl milionu.