Pokud se spory potáhnou nepřiměřeně dlouho, vyplatí doprava odškodné

Praha - Ministerstvo dopravy bude nově dávat odškodné lidem za nečinnost úřadů. Základní částka za nepřiměřeně dlouhé řízení bude 15 tisíc korun za rok, řekla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová, jejíž kancelář o tom s resortem jednala. Podobné odškodnění od loňska vyplácí ministerstvo práce a sociálních věcí, dříve k takové praxi přistoupilo třeba ministerstvo vnitra či spravedlnosti.

Pokud stát podle ombudsmanky nedokáže zajistit, aby úřady rozhodovaly v zákonných lhůtách, tak by měl dávat lidem zadostiučinění za nečinnost úřadů. Dlouhá řízení, která spadají pod ministerstvo dopravy, se týkají hlavně sporů ohledně cest.

Kancelář veřejné ochránkyně práv popsala případ z Ústeckého kraje, kdy bylo manželům bráněno v užívání cesty k domu. Manželé se dočkali až po čtyřech letech rozhodnutí od úřadů, zda jde o veřejně přístupnou komunikaci. Délka takového řízení by přitom měla být šest až dvanáct měsíců. Kauza nakonec dopadla tak, že cesta k domu je veřejnou komunikací.

Teď nově ministerstvo dopravy vydalo směrnici o odškodňování a připojí se k dalším resortům, které v případě nepřiměřených řízení postupují podobně. „Byla to celkem tvrdá jednání, ministerstvo docela vzdorovalo,“ řekla Šabatová. Občané se dosud museli kvůli odškodnění obracet na soudy. „Je to obrovský úspěch a významný krok k posílení důvěry občanů ve stát,“ doplnila Šabatová. 

  • Kancelář veřejné ochránkyně práv chce jednat i s dalšími resorty, které zatím k odškodňování za dlouhá řízení nepřistoupily. Jde třeba o ministerstvo pro místní rozvoj nebo ministerstvo školství.

Kancelář nemá přesná čísla, kolik peněz ministerstva za průtahy v řízení zaplatila. Od ministerstva práce například lidé dostali za průtahy při jednání s úřady práce 6000, 12 000 či 14 000 korun. Podle Šabatové to nejsou horentní sumy. „Jde o symbolické vyjádření toho, že stát nepostupoval správně,“ vysvětlila Šabatová.