Jeden z obviněných kolem Savova údajně spolupracuje s vyšetřovateli

S českou policií prý spolupracuje klíčový svědek v případě podnikatele Františka Savova. Píše o tom MF Dnes. Savov je v České republice stíhán pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti, o jeho vydání do Česka dnes jedná soud v Londýně.

Savova čeká soud v Londýně (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími vytvářel falešná daňová přiznání, aby od státu vylákal odpočet daně z přidané hodnoty. Státní pokladna tak měla přijít o 648 milionů korun. Podnikatel odmítá obvinění z krácení daní a praní špinavých peněz. Zatímco londýnský soud nyní rozhoduje, jestli Savova do Česka vydá, tuzemští vyšetřovatelé možná získali na svou stranu jednoho z obviněných.

Mladá fronta Dnes napsala, že obviněný Luboš Lendl začal mluvit. Jde o bývalého jednatele společnosti Astra AT, kterou Savov podle policie k podvodům využíval. Klíčový svědek by podle listu mohl získat status spolupracujícího obviněného podobně jako Ivana Salačová, která z pozice obviněné pomáhala rozkrýt kauzu kolem exhejtmana Davida Ratha. „Čeká mě zřejmě vysoký trest a chci napomoci vyšetřování,“ uvedl podle novin Lendl. Lendl měl být takzvaným bílým koněm nastrčeným do vedení společnosti. Jeho úkolem prý bylo jen podepisovat šeky.

Savov tvrdí, že proti němu vedou řízenou kampaň média, která vlastní vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, patří mezi ně třeba MF Dnes nebo Lidové noviny. Babiš ho prý rovněž zastrašoval SMS zprávami.

Savov před londýnskou justicí

Savovovi právníci u londýnského soudu žádají vyslechnutí čtyř svědků v utajeném režimu, jestli toho dosáhli, ukáže dnešní líčení. Savov chce v Británii dokázat politicky motivované pozadí svého vyšetřování. Po listopadovém odročení případu britský soud tvrdí, že je Savovův pohyb omezený, odebral mu pas, má zákaz nočního vycházení, má se pravidelně dvakrát týdně hlásit na policii, musí mít neustále nabitý svůj mobilní telefon a být k dispozici. Vedle toho zaplatil 150 tisíc liber jako aukci. Savov ale naopak tvrdí, že se pohybuje volně a žádné omezení nemá. I když by nyní soud rozhodl o vydání, nebude jeho verdikt okamžitě pravomocný. Savov může použít opravný prostředek a odvolat se k nadřízenému soudu.

Proti zahájení stíhání v Česku podal dříve ústavní stížnost, kterou mu soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 milionů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil. Savov je známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, do jehož portfolia patří například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné lékařské časopisy.