Bezpečnostní rada chce dát policii více údajů z internetu

Praha – Bezpečnostní rada státu kývla na požadavek policistů, aby mohli uchovávat více dat z komunikace na internetu. Pokud změnu příslušné vyhlášky schválí vláda, budou muset poskytovatelé internetových služeb uchovávat IP adresy z obou stran komunikace. Rada ale zatím neschválila plánované zvýšení počtu policistů o čtyři tisíce. Proti se postavilo ministerstvo financí. Státní pokladnu by to totiž mohlo vyjít na víc než deset miliard korun. Ministři o tom ale budou ještě jednat.

Koncepce ministerstva vnitra počítá například s personálním posílením útvaru proti daňovým únikům Kobra. Doplnit se má také vybavení - helikoptéry pro zásahové jednotky nebo neprůstřelné vesty. Posílení policie je podle vedení resortu nutné mimo jiné kvůli novým bezpečnostním hrozbám.

Jedním z dalších z bodů jednání Bezpečnostní rady státu byla počítačová kriminalita. Podle současné vyhlášky musí poskytovatelé internetových služeb půl roku uchovávat IP adresy jedné strany komunikace. Projde-li ale změna schválená radou, budou muset po stejnou dobu uchovávat i koncové IP adresy. Změnu si vyžádala policie, která tvrdí, že bez potřebných údajů nedokáže vyšetřovat nejzávažnější případy, například dětskou pornografii. „Bez znalosti cílové IP adresy nelze zjistit, kdo fotografie uložil,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Kritici navrhovaného opatření namítají, že se policie více dostane do soukromí uživatelů internetu. Obávají se také zneužívání uložených dat. To ale odmítl policejní prezident Tomáš Tuhý, podle kterého se policisté k informacím nedostanou libovolně, ale pouze s povolením soudu. „Je jasná garance, že by v tomto případě nemělo dojít ke zneužití,“ ubezpečil.

O zvýšení pravomocí přitom nežádá pouze policie. V lednu schválila vláda návrh zákona, který by tajným službám umožnil získávat informace o klientech bank či o tom, komu patří které telefonní číslo.

Policie by mohla z internetu získat více údajů (zdroj: ČT24)