Česko čeká ochlazení. Od západu přicházejí bouřky, déšť a vítr

Praha - Jihozápadní, jižní a střední část Čech čekají odpoledne intenzivní bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem, varovali meteorologové. První silnější bouřky už po 14. hodině přišly na Šumavu. Na Moravě a ve Slezsku bude ještě vrcholit příliv velmi teplého vzduchu a bouřky tam hrozí jen ojediněle. Kvůli přetrvávajícímu horku zatím na většině území Česka nadále platí i zvýšené riziko vzniku požárů.

Výstraha před silnými bouřkami platí od dnešních 14:00 do pondělních 02:00 pro Prahu, Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj a pro Vysočinu. Podle předpovědi by v těchto krajích mohlo při bouřkách s přívalovým deštěm napršet kolem 40 milimetrů srážek a vítr by v nárazech mohl dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině.

Nadále platí i zvýšené riziko požárů, to by ale s postupujícím ochlazováním mělo slábnout. „V důsledku dlouhodobého suchého a v posledních dnech i velmi teplého počasí zůstává na většině našeho území riziko vzniku požárů,“ uvedli meteorologové. Naopak už neplatí smogová situace v Praze, která platila od sobotního odpoledne kvůli zvýšeným koncentracím přízemního ozonu.

Meteorolog ČT: Bouřky a déšť čekejme i v týdnu (zdroj: ČT24)