TOP 09 navrhuje přijmout uprchlíky s křesťanskými kořeny

Praha - Vláda by podle TOP 09 měla uvažovat o tom, že by Česko přijalo uprchlíky s křesťanskými kořeny z Afriky a blízkého východu. Místopředsedkyně strany Helena Langšádlová to řekla v Otázkách Václava Moravce. Ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová (ČSSD) uvedla, že se o tom diskutuje. Obě političky se také shodly na potřebě intenzivnější pomoci přímo v nestabilních regionech a efektivnější ochraně evropských hranic. Opoziční strana však vládě vyčítá zastínění diskuse o podpoře biopaliv odvoláním ministra školství Chládka.

  • Helena Langšádlová (TOP 09), místopředsedkyně strany: „Nemůžeme přijmout ten systém kvót, ale máme být i odvážní a říci, že když přijmeme uprchlíky, tak že chceme přijmout křesťany, kde je větší šance, že se budou integrovat do naší společnosti. A já si myslím, že by v tomhle měla mít naše vláda odvahu.“
  • Michaela Marksová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věci: „Je potřeba dát peníze, naše peníze, na to, aby se pomohlo lidem v těch regionech, kde ty konflikty jsou. Aby se tam dodala humanitární pomoc do táborů, kde oni jsou a abychom se podíleli skutečně na ostraze evropských hranic.“

Jako správný krok vpřed hodnotí povinné kvóty na rozdělování uprchlíků v EU španělská expertka londýnského Centra pro evropskou reformu Camino Morteraová-Martinezová, která se specializuje na otázky ilegální migrace. Podle ní ale kvůli odporu části členských zemí plán Evropské komise na řešení imigrační krize neprojde. A zatímco prý bude EU dál diskutovat o tom, jak problém s uprchlíky vyřešit, bude ve Středozemním moři umírat ještě více lidí.

Camino Morteraová-Martinezová
Zdroj: ČT24

Brusel navrhuje, aby země EU v rámci balíku opatření převzaly v příštích dvou letech od Itálie a Řecka celkem 40 tisíc žadatelů o azyl ze Sýrie a Eritreje. Zejména nové členské státy však tento požadavek odmítají. Česko, na které by připadlo přes 1300 azylantů, trvá na tom, že rozhodování o přijetí uprchlíků má zůstat dobrovolné.

Langšádlová: Chládkovo odvolání mělo zastínit diskusi o podpoře biopaliv

Vedle uprchlických kvót přišla v polední diskusi České televize řeč také na aktuální dění na domácí politické scéně. Podlě Langšádlové je poněkud zvláštní, že MF Dnes zveřejnila informace o nevhodném chování ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) až po úterním hlasování o nedůvěře Sobotkově vládě, kdy vzápětí došlo i k jeho odvolání.

Podle místopředsedkyně TOP 09 šlo o vhodné načasování, jehož cílem bylo zastínit diskusi o podpoře biopaliv vyvolanou právě hlasováním o nedůvěře. „Já si myslím, že tam mohl být zájem utnout jiným tématem tu diskusi o té bezprecedentní situaci k chování ministra financí,“ uvedla Langšádlová v Otázkách Václava Moravce.

Marksová vidí jako vhodný krok po odvolání ministra školství, aby údajné oběti z řad zaměstnanců a zaměstnankyň úřadu objasnily detaily Chládkova nevhodného chování na pracovišti. „Je to jediná cesta, protože jinak se pořád pohybujeme v takovém nejistém vakuu, co je z toho pravda a co není,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí.

Michaela Marksová (ČSSD)
Zdroj: ČT24

Marksová: Že je Babiš podnikatel, lidé věděli už před volbami

Sama Marksová sice neupírá opozici legitimní právo vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, nicméně důvody pro to poslední hlasování hodnotí jako pouhou záminku. „Ovšem je otázka, do jaké míry zrovna u těch biopaliv je to opravdu podstatné a do jaké míry je to spíše záminka,“ dodala.

Langšádlovou však tvrzení Marksové, že podpora biopaliv byla pouhá záminka, podle vlastních slov mrzí, neboť se domnívá, že ze strany ministra financí Andreje Babiše (ANO) došlo k „mimořádně závažnému zneužití pozice místopředsedy vlády, kdy došlo ke zvýhodnění jeho firem ve výši pěti miliard korun,“ míní poslankyně TOP 09.

Marksová nicméně nepovažuje částku pět miliard korun za korektní. „Tady nejde přímá podpora firmám pana ministra financí, ale jedná se o zvýhodnění biopaliv. To, co nás vedlo k podpoře vládního návrhu je to, že kraje říkaly, že jejich dopravní podniky biopaliva používají, a tudíž zmírnění nebo škrtnutí té podpory by znamenalo, že se zvýší jízdné,“ upřesnila ministryně. Problematiku střetu zájmů ve vládě ovšem nepopírá.

  • Michaela Marksová (ČSSD), ministryně práce a sociálních věci: „Ano, jestliže je velký podnikatel zároveň ministrem financí, tak to problém je… Na druhou stranu si musíme uvědomit, že toto jsme všichni věděli před volbami, psali se o tom články a ti lidé pana Babiše a jeho hnutí prostě zvolili, prostě mu tu důvěru dali.“