Za polití bývalé partnerky kyselinou dostal muž 23 let

Plzeň – Na 23 let poslal soud do vězení Jana Dubského. Rozhodl, že polil kyselinou sírovou svoji bývalou přítelkyni. Útok bude mít podle znalců celoživotní následky. Žaloba ovšem nepředložila žádné přímé důkazy, rozsudek se opírá pouze o nepřímé. Muž se k činu nikdy nepřiznal. Státní zástupce i obžalovaný si vzali lhůtu na rozmyšlenou, rozsudek tak zatím není pravomocný.

Přes šedesát let by mělo být Janu Dubskému, až opustí vězení. Devětatřicetiletého muže poslal Krajský soud v Plzni za mříže na 23 let za útok kyselinou, kterého se podle rozsudku dopustil v listopadu 2013. Pětadvacetiletá žena tehdy téměř zemřela, život jí zachránila její dobrá zdravotní kondice a rychlá odborná pomoc. Přesto přišla o zrak a oční víčka, kyselina sírová zanechala na její tváři jizvy, vážně poškodila celé zažívací ústrojí a kůži na rukou a nohou. „V podstatě živoří, nedá se říci, že by žila, o plnohodnotném životě nemůže být řeč,“ shrnul soudce Tomáš Bouček. Obžalovaný si rozsudek vyslechl bez emocí. Soud mu nařídil, aby zaplatil poškozené ženě 870 tisíc korun a přes 800 tisíc navíc uhradil zdravotní pojišťovně. „Jsem ráda, že je odsouzený, ale zdraví jí to už nevrátí,“ řekla po rozsudku sestra napadené.

Státní zástupce Martin Rykl popsal, že muž neunesl rozchod a na bývalou partnerku číhal v den svých narozenin před domem. Třiatřicetiprocentním roztokem kyseliny sírové ji polil, když nastupovala do auta. „Nešlo o situační konflikt, ale o předem naplánovaný čin,“ uvedl Martin Rykl v závěrečné řeči. Žalobce ovšem nepředložil přímé důkazy, že útok spáchal skutečně Dubský. Obžaloba a nyní i rozsudek se opírá o nepřímé důkazy, které na sebe podle Rykla navazují, doplňují se a tvoří uzavřený řetězec ukazující na vinu Dubského.

Mezi indicie patřila výpověď napadené ženy, kterou soud přehrál z videozáznamu, protože kvůli špatnému psychickému stavu nemohla přijít osobně. Obličej útočníka sice neviděla, protože měl hlavu nad střechou auta, kam usedla, ale podrobně popsala útočníkovy boty. Byly shodné s obuví zajištěnou u Jana Dubského, na které se navíc našly stopy kyseliny. Bývalý přítel navíc ženě před útokem nadával a vyhrožoval. K dalším stopám patřily i pachové stopy na klice auta a u domu, kde napadená žena bydlela, či Dubského chování a vyjadřování na sociálních sítích. V jeho počítači potom zůstly ve vyhledávači dotazy na smrtelné účinky kyseliny, muže také velice zajímaly zprávy, které psaly o útoku. „Obžalovaný prezentuje celou záležitost jako shodu událostí, nešťastných náhod. Vylučujeme, že takový řetěz důkazů může být náhoda,“ řekl soudce Bouček.

Dubský se k činu nikdy nepřiznal. Hrozil mu výjimečný trest až na 30 let, pro uložení doživotního trestu nebyly podle žalobce Martina Rykla splněny všechny podmínky.

Útok kyselinou není v Česku zcela ojedinělý. V srpnu 2014 poslal Obvodní soud pro Prahu 4 do vazby muže, který údajně poleptal svou bývalou přítelkyni chemikáliemi v pražské Michli. Muž prý útočil také ze žárlivosti. K činu se přiznal, ale v polovině dubna se ve vazební věznici oběsil (více čtěte zde).