Do Česka přichází malí ledoví muži, začátek června už bude letní

Praha - Urban, Filip a Béda - to jsou jména malých ledových mužů, kteří odstartovali poslední květnový týden. I oni přinášejí studené počasí, stejně jako lépe známí Pankrác, Servác a Bonifác. Přízemní mráz letos pravděpodobně přijde ve čtvrtek ráno. Už příští týden se ale přihlásí léto. Teploty se budou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia.

Malé ledové muže vystřídá léto (zdroj: ČT24)

Malí ledoví muži se na teplotách projeví už v úterý, ve čtvrtek potom meteorologové očekávájí přízemní mrazíky. Noční teploty by místy měly klesnout jen ke 2 stupňům Celsia. Studené počasí koncem května přichází v šesti z deseti případů. Přízemní mrazy pak jednou až dvakrát za deset let.

Výrazně teplejší počasí ale přinese už následující první červnový týden. Odpolední teploty se budou pohybovat kolem 24 - 25 stupňů Celsia a držet by se měly celý červen.

Průměrná teplota pro 25. květen až 21. červen je 15,9 stupně Celsia. Nejnižší průměrnou teplotu v tomto období meteorologové zaznamenali v roce 1974, a to 13,6 stupně. Naopak nejtepleji bylo před 12 lety, kdy průměrná teplota tohoto období dosáhla 19,8 stupně.