Příběh Markéty. S rakovinou bojovala napsáním divadelní hry

Psychology už má většina onkologických pracovišť - hlavně ta, která se zaměřují na dětské pacienty. Někde ale stále chybí. Přitom duševní stav nemocného má u rakoviny velký vliv na průběh léčby. Pomoci může třeba kreslení nebo psaní. Jako u sedmnáctileté Markéty, která bojovala s rakovinou. Na základě jejího příběhu vznikla divadelní hra.

Příběh na doporučení psycholožky napsala sama Markéta. Už ve čtrnácti letech se musela potýkat se závažnou diagnózou. Nádor se podařilo odstranit, ale rakovina se znovu vrátila. Zrovna v době, kdy se blížila premiéra divadelní hry, jejíhož nastudování se ujal Markétin učitel dramatické výchovy.

„V tu dobu, kdy Markétka podstupovala první chemoterapii, mi volal její učitel z dramaťáku, jestli nám to nevadí,“ líčí matka Markéty. Rodina s uvedením hry souhlasila - zároveň se ale rozhodlo, že vybrané peníze na vstupném poputují na projekt Můj nový život, který podporuje malé onkologické pacienty.

Z příběhu Markéty se stala divadelní hra (zdroj: ČT24)

„Nedokázala jsem si představit, jak z toho příběhu dokážou udělat divadlo, takže jsem byla překvapená, jak to zvládli,“ říká o divadelní hře, jež čeká na další uvedení, třeba na středních školách, sama Markéta. Nad rakovinou se jí povedlo zvítězit i podruhé. Teď užívá experimentální léčbu, aby se jí nemoc znovu nevrátila.