Sobotka si nepřímo rýpnul do Babiše: Stát nelze řídit jako firmu

Praha - Veřejný prostor nelze řídit jako firmu, nebo dokonce zprivatizovat jako firmu, rýpnul si do šéfa hnutí ANO Andreje Babiše premiér Bohuslav Sobotka. V projevu na lidoveckém sjezdu ocenil předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka za jeho práci pro fungování vlády. Vznik koalice stále považuje za „nejrozumnější řešení, které jsme pro naši zemi mohli zvolit“. Na sjezdu promluvil i šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten v souvislosti s kauzou biopaliva kritizoval místopředsedu lidovců Mariana Jurečku, že „podporuje oligarchizaci politiky“.

Sobotka na sjezdu prohlásil, že měřítkem všeho nemůže být byznys, v čemž se ČSSD s lidovci shoduje. „Sociální demokraté a demokraté křesťanští mají přirozeně odlišné politické programy. Máme různé představy o tom, jak by měla v některých ohledech vypadat naše společnost. Jedna věc nás ale spojuje – na prvním místě nejsou peníze, ale člověk, jeho osobnost a důstojnost,“ konstatoval Sobotka a vyzdvihl hodnoty, jako je solidarita a spravedlnost, s nimiž se neobchoduje. 

Podle premiéra musí existovat veřejný prostor, v němž se lze snažit o to, aby všichni lidé měli šanci na slušný život – včetně těch, kteří se narodí postižení nebo v sociálně vyloučené rodině. „Tento veřejný prostor, ať už ho definujeme jako stát, nebo obec, nelze řídit, nebo dokonce zprivatizovat jako firmu,“ neodpustil si premiér poznámku na adresu vicepremiéra a miliardáře Babiše. Ten často opakuje, že je třeba stát řídit jako firmu.

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Sám předseda hnutí ANO na sjezd nedorazí. ANO zastupuje na sjezdu šéf poslanců Jaroslav Faltýnek. Ten připustil, že je partnerství ve stávající koalici chvíli nahoře a chvíli dole. Faltýnek to ale považuje za logické - strany totiž soupeří mezi sebou a zároveň plní svůj program. „Mějte s námi, s hnutím ANO, trošku trpělivosti. Ještě jsme se nenaučili hrát tu pravou politiku, ještě jsme se nenaučili tvářit se jinak na jednání a jinak před kamerami,“ prohlásil Faltýnek. Mimo jiné zdůraznil, že ANO nemá v plánu zvyšovat daně – v tom má blízko právě k lidovcům. 

Sobotka: Vznik koaliční vlády bylo rozumné řešení

Sobotka považuje současný kabinet za funkční. „Myslím, že koaliční vláda funguje dobře a i po tom roce a půl si myslím, že to bylo rozumné řešení a že to České republice prospělo,“ prohlásil Sobotka. Zdůraznil, že pro fungování koalice jsou důležité stabilní koaliční strany. Lidovci by si tak podle něj měli zvolit stabilní vedení strany. 

Premiér v této souvislosti vyzdvihl Bělobrádkovy zásluhy. „Děkuji za vládní spolupráci, těším se na další spolupráci i po úterním hlasování ve sněmovně,“ poznamenal s odkazem na snahu vyslovit vládě nedůvěru na plánovaném úterním sněmovním hlasování. Pravicová opozice Sobotkovu kabinetu vytýká přetrvávající podporu biopaliv, ze které podle nich těží Babišův Agrofert. Ten patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv.

Karel Schwarzenberg a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24/ČTK/Glück Dalibor

Schwarzenberg nezapomněl zmínit podporu biopaliv

Schwarzenberg na sjezdu kritizoval ministra zemědělství, místopředsedu lidovců Mariana Jurečku. „Řekněme, že i ministerstvo zemědelství podporuje oligarchizaci této republiky, to nám trošku vadí,“ řekl s odkazem na kauzu podpory biopaliv. Právě Jurečka za vládu předložil návrh na podporu vysokoprocentních biopaliv při zavedení minimální daně, která dosud nebyla.

Německá kancléřka Angela Merkelová ve zdravici ocenila odvahu lidovců převzít vstupem do vlády spoluodpovědnost za budoucnost země. „Naše spolupráce v rámci ELS přispívá k úspěchu evropského integračního procesu a může přinést další impulsy pro konkurenceschopnější Evropu,“ uvedla v dopise předsedkyně německé křesťanské demokracie.