Páleníkovu stížnost Ústavní soud zamítl, zůstává součástí kauzy Nagyová

Praha - Někdejší šéf vojenského zpravodajství Ondrej Páleník neuspěl se svojí stížností u Ústavního soudu. Páleník se u soudu ohradil proti společnému řízení v kauze údajného zneužití služby, podle soudu to ale bylo neopodstatněné. V případu čelí obžalobě také Jana Nečasová, zpravodajce Jan Pohůnek a druhý někdejší šéf vojenského zpravodajství Milan Kovanda.

Podle obžaloby nechala Jana Nagyová v roce 2012 sledovat tehdejší manželku premiéra Radku. V případu zneužití vojenského zpravodajství jsou obžalovaní rovněž dva exšéfové rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodaj Jan Pohůnek, kteří ale tvrzení o sledování odmítají. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Z odposlechů vyplývá, že Jana Nečasová byla se spoluobžalovanými ex-důstojníky vojenské tajné služby minimálně v častém kontaktu. Mluvila s nimi o výsledcích sledování tehdejší premiérovy ženy Radky a dávala jim pokyny.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ondrej Páleník je vysoký vojenský důstojník a armádní úředník. Působil ve velitelských funkcích, řídil Vojenské zpravodajství a byl předsedou Správy státních hmotných rezerv.

Soud tento týden v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství přehrál odposlechy, v nichž Nečasová premiéra žádá, aby Ondreje Páleníka navrhl do čela NKÚ. Prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu jmenuje do funkce prezident republiky na návrh Poslanecké sněmovny. Odposlechy, které zazněly u soudu, ukazují, že Nečasová coby šéfka premiérova kabinetu naléhala na svého nadřízeného, aby vlivnou pozici zajistil pro Ondreje Páleníka; ten je paradoxně v téže kauze obžalovaný rovněž, měl se podílet na sledování premiérovy ženy Radky.