Kardiologové: Energetické nápoje mohou u dětí vyvolat arytmii

Konzumace energetických nápojů u dětí a dospívajících může vyvolat srdeční arytmii, prudké zvýšení tlaku nebo selhání ledvin, a v kombinaci s alkoholem mohou být pro nevyzrálý organismus smrtící. Na pražském kongresu před tím varovala Asociace evropských dětských kardiologů (AEPC). České děti přitom v Evropě drží v konzumaci energetických drinků nelichotivé prvenství.

„Děti mají energetické nápoje rády, protože jim chutnají a protože chtějí být víc fit a aktivní. Je ale velmi znepokojivé zjistit, že mají pocit, že potřebují víc energie,“ konstatovala Renate Oberhofferová, pediatrička z bavorského Mnichova a předsedkyně pracovní skupiny pro prevenci AECP.

Pití s nadměrným obsahem kofeinu je nebezpečné hlavně pro lidi s nemocným srdcem. „Porucha srdečního rytmu je asi to nejzávažnější, protože to sice ve vzácných případech, ale v případech, které existují, může vést i k náhlému úmrtí,“ varoval přednosta Dětského kardiocentra FN Motol Jan Janoušek.

Riziko ovšem hrozí podle kardiologů nejen u dětí užívajících léky a dětí v pubertálním období, které se již se srdečními potížemi léčí, ale i u ostatní populace tohoto věku. Zvýšená konzumace energetických nápojů má totiž vliv na fyzickou aktivitu a v dlouhodobém horizontu také na vývoj organismu a jeho chování.

image_653792
Zdroj: ČT24

Riskantní může být i jediná plechovka

Ublížit může už jedna plechovka běžného energetického drinku; 250 mililitrů totiž obsahuje 80 miligramů kofeinu. Pětadvacetikilové dítě by přitom podle lékařů denně nemělo dostat víc než 75 miligramů kofeinu. „Látky jako taurin nebo guarana, které se zcela běžně vyskytují v energetických nápojích, mohou způsobit závažné komplikace zejména v kombinaci s alkoholem. Může dojít i k selhání ledvin, srdečnímu záchvatu či náhlé srdeční zástavě,“ dodává Oberhofferová.

České děti jsou přitom v konzumaci energetických nápojů evropskými přeborníky; pije je 40 procent z nich, což je nejvíc ze sledovaných zemí, a dokonce i dvě procenta dětí od dvou do pěti let věku. Čeští náctiletí jsou s 82 procenty ve spotřebě těchto nápojů druzí po Belgii, kde je pije 85 procent dospívajících. Studie z dílny AEPC měla 52 000 účastníků ze 16 zemí.

Příčiny prvenství českých dětí v nelichotivém žebříčku neuměla Oberhofferová komentovat. U nejmenších dětí je podle ní možná souvislost v tom, že tyto nápoje pijí jejich rodiče, a tak je chtějí také. Podle některých odborníků má velký vliv masivní reklama, která na tyto nápoje v Česku je.