Zemanův podpis stvrdil dobrovolnost registrace dětských skupin

Praha - Registrace dětských skupin bude dobrovolná. Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu příslušného zákona, jež má odvrátit hrozbu zániku lesních školek a podobných zařízení. Jejich provozovatelé se obávali toho, že nedokážou splnit například hygienické požadavky dané nynějším zákonem.

Dětská skupina bude zařízením, které umožňuje docházku dětí v rozsahu nejméně šesti hodin denně. Výjimky z hygienických požadavků by mohl skupinám do dvanácti dětí udělit úřad v případě, že nebude ohrožena ochrana veřejného zdraví. Daňové výhody by se podle úpravy měly vztahovat jen na rodiče, kteří umístí své děti k registrovaným poskytovatelům. Novela taky uvádí, že živnostníci nebo firmy, které označí své služby za dětskou skupinu a nebudou registrováni, se dopustí přestupku nebo správního deliktu.

Zákon o dětských skupinách prosadila sněmovna definitivně vloni v listopadu. Dává rámec zařízením, která začala vznikat v reakci na nedostatek míst ve standardních mateřských školách. Vláda vytkla původní poslanecké novele o dobrovolné registraci to, že by znevýhodnila podnikové a soukromé mateřské školy, soukromé jesle nebo dětská centra s mateřskou školou.