Advokátní komora prověří postup advokáta Pacovského

Praha – Advokátní komora prověří postup obhájce Michala Pacovského, kterého si najal exposlanec David Rath obžalovaný z korupce. Důvodem jsou Rathova tvrzení o tom, že se Pacovský nejdřív ujal jeho obhajoby, nakonec ji ale odmítl, aniž by exposlanci osobně vypověděl plnou moc. Případem se bude zabývat kontrolní rada, uvedla mluvčí komory Iva Chaloupková. Dohady ohledně Rathovy obhajoby označil žalobce i soud jako obstrukce. Sám Pacovský nechtěl případ komentovat.

Rath překvapil v pondělí na začátku soudního jednání tím, že v pátek vypověděl plnou moc svým advokátům – na řadě přitom byla jejich závěrečná řeč. Bývalý hejtman zároveň tvrdil, že si najal jako nového advokáta Michala Pacovského, ten je přitom strýcem soudce Roberta Pacovského, který Rathův případ projednává. Jenže Michal Pacovský poslal soudu ověřený e-mail, ve kterém obhajobu odmítá, protože si údajně mylně myslel, že jde o nový případ, a v současné kauze Ratha obhajovat nechce.  

Advokát Pacovský je od pondělí pracovně v zahraničí, měl by se vrátit ještě tento týden. „Je mi líto, ale o své práci nemluvím. Vše jsem napsal v dopise soudu,“ napsal v SMS zprávě. Už dříve médiím bez dalších podrobností vzkázal, že Rathova tvrzení jsou nesmysl a naopak se sám cítí podveden.  

Jeho postup ale prověří advokátní komora, Rath i nadále trvá na tom, že ho obhajuje Michal Pacovský, od kterého prý nedostal osobně vypovězení plné moci, a i kdyby platilo, právník se podle zákona má ještě dva týdny starat o jeho obhajobu.  

Podnět k prověření podal tajemník advokátní komory „s ohledem na závažná tvrzení obžalovaného MUDr. Davida Ratha ve sdělovacích prostředcích“. „Kontrolní rada je oprávněna přešetřovat postup a jednání advokátů a zkoumat, zda dotyční neporušili ustanovení zákona o advokacii a dalších stavovských předpisů,“ dodala mluvčí. Zabývá se podle ní zejména etikou v advokacii.   

Pacovskému hrozí až vyškrtnutí ze seznamu advokátů

Pokud rada podnět vyhodnotí jako důvodný, její předseda podá na advokáta kárnou žalobu. Obhájce pak může být v kárném řízení zproštěn obvinění, nebo mu naopak hrozí napomenutí, pokuta do výše stonásobku minimální mzdy, dočasný zákaz výkonu advokacie až na tři roky nebo vyškrtnutí ze seznamu advokátů, upřesnila Chaloupková. Proti rozhodnutí kárného senátu je možné se odvolat, případně podat k soudu správní žalobu proti ČAK.  

Žalobce Petr Jirát a soud považují postup Rathovy obhajoby za obstrukci a snahu dostat případ, který se projednává od srpna 2013, na začátek. Soud dal Rathovi v pondělí den na to, aby sehnal nového advokáta. Když se bývalý poslanec objevil i v úterý u soudu bez advokáta, tak mu ho soud přidělil ex offo. Rath ale může dát plnou moc znovu svým předchozím právníkům. Hlavní líčení má pokračovat 2. června závěrečnou řečí Rathovy obhajoby.   

Kauza Rath přehledně

Exposlanec a bývalý hejtman Středočeského kraje Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek. Údajně bral milionové úplatky. Obžalobu odmítá, podle něj nebylo možné tendry ovlivňovat díky kontrole úřadů. Hrozí mu až 12 let vězení, Jirát mu navrhuje nejméně devítiletý trest a propadnutí majetku.