Zpravodajcům překáželi při sledování Nečasové zvídaví sousedé

Záznamy ze sledování někdejší manželky premiéra Petra Nečase Radky ukázaly, že zpravodajci pro ni používali krycí jméno „Darwin“, a to podle názvu ulice, kde s rodinou bydlela. Sledovali ji na nákupech, při vyzvedávání dcery ze školy či na schůzkách s kamarádkou. Nezabránili ale tomu, aby jejich častá přítomnost vzbudila pozornost sousedů, někteří si je i fotili nebo s nimi mluvili.

Obhajoba Jany Nečasové (dříve Nagyové) se zakládá na tvrzení, že akce kolem Radky Nečasové v listopadu 2012 nebylo sledování, ale snaha ochránit premiérovu rodinu před hrozícím nebezpečím. Ve zveřejněných zprávách ovšem zpravodajci sami píšou o „sledování“. Ze záznamů vyplývá, že monitorovali manželku předsedy vlády velmi podrobně a při běžných denních činnostech, když nakupovala nebo se scházela s kamarádkou. Označovali ji kódovým jménem „Darwin“.

Zaznamenali ale i příchody jejích dětí domů včetně toho, kdo je doprovázel. Několikrát zřejmě zachytili příjezd Nečase - zmínili osobu s krycím jménem „Nepohoda“. Operativci došli k závěru, že „Darwin“ po celou dobu sledování „dodržoval předem oznámený scénář a nevykazoval žádné závadové skutečnosti ani žádnou činnost, která by se vymykala zvyklostem“. Tajné služby později ve sledování nahradila soukromá detektivní firma.

Krycí jména i agenti: detaily předchází verdiktu v kauze Nečasové (zdroj: ČT24)

Podle státního zástupce záznamy jednoznačně prokazují vinu obžalovaných. Podle advokáta Jana Pohůnka záznamy ale svědčí pouze o tom, že celá akce byla v zájmu Radky Nečasové a její rodiny. 

Závěrečné řeči v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství budou neveřejné. Státní zástupce i obhájci se shodli, že by jejich veřejný přednes mohl ohrozit utajované skutečnosti, a soudkyně jim dala zapravdu. Návrh žalobce by mohl zaznít již v pondělí, pokud v ten den soudkyně ukončí dokazování.

Omyly a neopatrnost

Členové tajné služby si nicméně dokázali Radku Nečasovou splést i s její sousedkou, která je jí prý podobná. S problémy se potýkali rovněž kvůli pozorným sousedům, kterým bylo podezřelé jejich auto kvůli častému stání před domem. Starší manželský pár se operativců dokonce rovnou zeptal, jestli nejsou „kriminální živly“, další lidé si je fotografovali. Zpravodajci v tom viděli „vysoké riziko dekonspirace“.

Bývalá šéfka kabinetu premiéra a nynější Nečasova manželka Jana Nagyová nechala podle obžaloby v roce 2012 sledovat tehdejší manželku premiéra Radku. Údajně chtěla sehnat kompromitující materiály na svou sokyni v lásce. V případu zneužití Vojenského zpravodajství jsou obžalovaní rovněž dva exšéfové rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajce Jan Pohůnek, kteří ale tvrzení o sledování odmítají. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát. Čtveřici obžalovaných hrozí pětileté vězení za zneužití pravomoci.