Jednotné přijímačky na střední školy? Odbory chtějí i stejné zadání

Praha - Školské odbory požadují jednotné a centrálně zadávané přijímací zkoušky na střední školy, zejména s maturitními obory. Současný návrh novely školského zákona totiž počítá s tím, že si školy zvolí vlastního dodavatele testů nebo si je budou vytvářet samy. Výhrady mají odboráři také k návrhu kariérního systému učitelů. Závěry dvoudenního pražského sjezdu Českomoravského odborového svazu pracovníků školství představilo jeho staronové vedení - předseda František Dobšík s místopředsedkyní svazu Markétou Seidlovou.

Tisková konference školských odborů (zdroj: ČT24)

Nad návrhem novely školského zákona o přijímacím řízení na střední školy prý vyjádřili odboráři údiv. Počítá sice s povinnými přijímačkami, ale školy by měly mít možnost zvolit si vlastního dodavatele testů nebo si je vytvářet samy. Prováděcí předpis by měl pouze stanovit rámcová pravidla, jak mají testy vypadat.

„Svaz trvá na tom, aby byly jednotné, centrálně zadávané přijímací zkoušky,“ řekla Seidlová. Pro podle ní byli i zaměstnavatelé a kraje, připomínka nebyla navzdory tomu přijata. Odbory chtějí jednotné přijímací zkoušky prosazovat nadále, zřejmě poslaneckou iniciativou.

Delegáti debatovali také o chystané reformě financování škol a začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol. „Jsme připraveni ministerstvo podporovat, ale je to otázka peněz. Česká republika dává v průměru necelé čtyři procenta hrubého domácího produktu, vyspělé země v Evropské unii dávají více než šest procent,“ uvedl Dobšík. Bez dostatečné podpory pedagogů a škol můžou ty kroky skončit ve vzduchoprázdnu.

Kariérní řád je jen pro 20 procent učitelů

Sjezd sice ocenil, že o připravovaném kariérním systému se vedla otevřená diskuse, stále ale vzbuzuje podle Seidlové otazníky. „Kariérní systém tak, jak je připravený, vlastně obsáhne 20 procent učitelů a těch zbývajících 80 procent de facto nebude mít možnost dál kariérně růst,“ uvedla Seidlová. Postup do vyšších stupňů by byl spojen s odměnami v řádech tisíců korun. Svaz očekává, že se o systému bude dál debatovat.

Delegáti sjezdu se zabývali i vnitřními záležitostmi. Vedle volby vedení například schválili vznik sekce mladých odborářů. „Odborový svaz může být nástroj, kterým můžou ovlivňovat, co se bude ve školství dít, jaké budou mít pracovní podmínky,“ dodal Dobšík.