Úředníkovi hrozí za úplatky až 10 let. Hájí se, že korupci jen testoval

Exředitel odboru ministerstva pro místní rozvoj Vladislav Koval (dříve ANO) čelí obžalobě z přijetí úplatku. Hrozí mu až deset let vězení nebo propadnutí majetku. Koval podle policie žádal úplatky od jednatele společnosti, která pro ministerstvo vykonávala údržbářské práce. Bývalý úředník se hájí tím, že pouze testoval, zda zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí.

Podle obžaloby požadoval „úplatky v nespecifikované výši v podobě podílů z peněžních prostředků plynoucích ze zakázek předmětné obchodní společnosti, které již tato společnost pro ministerstvo vykonává, nebo zakázek, které budou v blízké době ministerstvem zadávány nebo soutěženy a které může a dokáže svým jednáním ovlivnit“. Dále údajně požádal o úplatek za přidělení zakázky na výměnu protipožárních dveří v objektu ministerstva.

Koval už dříve uvedl, že se cítí nevinný. Nápad a důvody, které ho k němu vedly, byly podle něj dobré, ale celou věc špatně zrealizoval. Cíleně prý pouze testoval, jestli zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí. Pokud by kývl, ministerstvo by s firmou přestalo obchodovat. Nikomu z vedení ministerstva ale o své akci neřekl. Zástupci firmy později zavolal, že žádný úplatek nechce, v té době ho ale už odposlouchávali policisté.

Obžalobu podalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, soud ji začne projednávat v červenci. Hnutí ANO Kovala bezprostředně po jeho obvinění vyloučilo, šéf ANO Andrej Babiš označil úředníkovo jednání za nepřijatelné. Koval se poté vzdal i funkce ostravského zastupitele a obvodního zastupitele za městkou část Jih.