Sobotka oponuje Zemanovi: Žádné rušení sankcí ani členství Ruska v EU

Konec protiruských sankcí pravděpodobně do konce roku nepřijde, jelikož nelze čekat, že budou dodržovány mírové dohody z Minsku. V reakci na Zemanovy výroky v Moskvě to uvedl český premiér Bohuslav Sobotka. Ten se vyjádřil i k dalšímu prezidentovu prohlášení, že Rusko do 20 let splyne s Unií. Podle Sobotky není členství Ruska v EU aktuální. Premiér ale volá po zlepšení napjatých vztahů s Moskvou.

Zeman se v sobotu setkal v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Při této příležitosti vyjádřil názor, že protiruské sankce ze strany Západu jsou jen krátkodobé řešení. Již před setkáním se šéfem Kremlu pro ruský rozhlas Kommersant FM uvedl, že by restrikce mohly skončit do konce roku.

„Sankce, které přijala Evropská unie, jsou těsně propojeny s minskými dohodami. Minské dohody zatím plněny nejsou, a to plnění je rozloženo na celé období letošního roku. Čili nedá se realisticky předpokládat, že minské dohody budou splněny ještě před koncem letošního roku,“ konstatoval Sobotka.

Souhlasil nicméně s tím, aby sankce byly zmírněny nebo zrušeny, pokud se dohody z běloruské metropole naplní. „Ale klíčová je podmínka naplnění minských dohod, a to jak ze strany Ukrajiny, tak přirozeně ze strany (východoukrajinských) separatistů, kteří postupují v dohodě s Ruskem,“ zdůraznil premiér.

Premiér Bohuslav Sobotka
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Rusko v EU? Důležité je hlavně překonat krizi na Ukrajině, soudí Sobotka

Sobotka rovněž reagoval na Zemanova slova týkající se možného členství Ruska v EU v horizontu dvaceti let. „Já myslím, že máme teď úkoly, které jsou asi aktuálnější a týkají se rozšíření Evropské unie o země, které už s Evropskou unií mají podepsanou asociační dohodu,“ poznamenal premiér.

Moskva se ani netváří, že by o takové členství měla zájem, podotkl Sobotka. „Naopak Rusko vytváří své vlastní integrační uskupení, Euroasijskou unii, a to, co je myslím na pořadu dne, je zlepšit komunikaci mezi Euroasijskou unií a Evropskou unií, aby nedocházelo ke konfliktům a obchodním válkám,“ soudí šéf českého kabinetu. „Na co bychom se měli soustředit, je překonat krizi na Ukrajině a zlepšit vztahy, které dneska jsou mezi Evropou a Ruskem velmi napjaté právě v důsledku přístupu Ruska k ukrajinské krizi,“ dodal.