Za problematickou zakázku dostala Homolka pokutu 29 milionů

Praha – Nemocnice Na Homolce musela uhradit pokutu kvůli spolupráci s advokátní kanceláří Šachta & Partners. Poukázaly na to Lidové noviny. Finanční úřad nařídil nemocnici za smlouvu na právní služby zaplatit téměř 29 milionů korun. I kvůli smlouvě s advokátní kanceláří je současně stíhan bývalý ředitel nemocnice Vladimír Dbalý.

Nemocnice Na Homolce zaplatila kanceláři Šachta & Partners v době vzájemné spolupráce 25 milionů korun. Za smlouvu ale dostala pokutu, která cenu právních služeb ještě přesáhla – téměř 29 milionů korun. „Výměr ve výši 28,7 milionu korun se týkal porušení rozpočtové kázně při použití peněžních prostředků státu za rok 2009 až 2011 se zaměřením na výdaje za právní služby advokátní kanceláři Šachta & Partners,“ řekla deníku mluvčí Nemocnice Na Homolce Martina Vápeníková. V minulosti již nemocnice dostala za tutéž smlouvu pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, ta však byla řádově nižší.

Policie kvůli smlouvě nemocnice s advokátní kanceláří stíhá bývalého ředitele Homolky Vladimíra Dbalého a také advokáta Davida Michala z kanceláře, která se dříve nazývala Šachta & Partners. Podle vyšetřovatelů bylo výběrové řízení, díky kterému vzájemný kontrakt vznikl, zmanipulované a Dbalý za jeho zajištění dostal úplatek 2,3 milionu korun.

Policie vyšetřuje také digitalizaci archivu chorobopisů a nákup gamanože

V kauze Nemocnice Na Homolce probíhá několik trestních stíhání. Od minulého roku policie stíhá a letos navrhla obžalovat sedm lidí v kauze digitalizace archivu chorobopisů a nákupu gama nože. Podle dřívějších informací čelí obvinění právě exředitel Dbalý a jeho někdejší náměstek Michal Toběrný. V souvislosti se zakázkou na nákup gama nože údajně přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům prý způsobili škodu nejméně 57 milionů. Smlouvy s advokátní kanceláří se týká další obvinění, ve kterém znovu figuruje Dbalý, ale také bývalá účetní nemocnice Emílie Bialešová.

Policii při vyšetřování značně pomohl osobní deník, který si Dbalý vedl a který byl zajištěn na jeho počítači. Podle dřívějších informací webu Lidovky.cz obsahují poznámky Dbalého informace o přijímání úplatků, platbě za dopsání jeho diplomové práce i informace ředitelových excesů s alkoholem a kokainem. „Na cestě domů mě chytají policajti, já nacucaný jako pumpa, Tekula je bere stranou a napravuje vše 4 K,“ napsal o tom, jak kvůli němu manažer zdravotnické firmy uplácel policisty. Užívání kokainu pak popsal následovně: „Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g, to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN.“ Sám Dbalý tyto záznamy vydává za podklady pro literární dílo.