Náznak léta psal teplotní rekordy, bouřky sice přivolal, ale slabší

Teplotní rekordy padaly v průběhu úterý napříč republikou. Na některých místech se denní maxima blížila k 30 stupňům Celsia. Letní teploty však večer vystřídaly bouřky. Meteorologové vydali dokonce výstrahu před silnými bouřkami, ty však zasáhly pouze některé oblasti.

Teplota 29,2 stupně Celsia, kterou naměřili ve Vyšším Brodě, je novým lokálním teplotním rekordem pro 5. květen. Rekord padl po dvanácti letech, v roce 2003 bylo o desetinu stupně méně. Teploty, které se blížily 30 stupňům, zaznamenali i na dalších místech jižních Čech, například v Husinci, kde rovněž padl rekord dlouhodobého měření – nový činí 27,9 stupně Celsia. Teplo bylo i na horách, na šumavském Churáňově bylo 24,8 stupně. Téměř stoletý teplotní rekord potom padl v Příbrami, kde v průběhu dne bylo až 25,4 stupně. Dosud nejteplejší 5. květen zde byl v roce 1916, kdy naměřili o osm desetin stupně méně. Novou nejvyšší hodnotu dlouhodobého měření má i Hubenov na Jihlavsku, kde bylo 27,4 stupně.

Podle meteoroložky Mileny Ferebauerové ale nebyl letošní 5. květen výjimečně horkým dnem. „Nikde teploty nepřekročily 30 stupňů Celsia a desetiletá maxima padla zhruba na pěti procentech všech měřících stanic ČHMÚ,“ upozornila.

Ochutnávka léta končí, teplé počasí vystřídaly bouřky

Bouřky, které očekávali meteorologové v západní polovině Česka, přišly, ale ne v takové míře, jak hrozilo. Nejvydatněji pršelo ve východní části středních Čech. „Srážkové úhrny odhaduji podle radarových odrazů na 10 až 15 milimetrů,“ uvedla Milena Ferebauerová. V noci podle ní již budou bouřky pouze doznívat. Platnost všech výstrah vyprší o půlnoci.

Předpověď počasí na úterý 5. 5.
Zdroj: ČT24

Teploty začaly s dešti postupně klesat, zítra se citelně ochladí a rtuť teploměru se vyšplhá už jen na 14 až 18 stupňů. Ve středu bude zataženo s deštěm, na východě republiky se ojediněle přidají i bouřky. Během dne ale budou od západu přeháňky i déšť ustávat a oblačnost se protrhá. Teploty prudce spadnou. „Očekáváme pokles teplot o 10 stupňů,“ řekla jihočeská meteoroložka Markéta Augustinová.

V dalších dnech se vyjasní, teploty ale zůstanou nižší, 18-20 stupňů. O víkendu opět přijde déšť nebo přeháňky a teploty zůstanou kolem 18 stupňů. Zítřejší a víkendový déšť by měl pomoci alergikům, protože vymyje ze vzduchu pyl.

Šrámek: Počasí pro nás chystá houpačku (zdroj: ČT24)